Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witamina C zawarta w kiszonej cytrynie wzmacnia odporność, hamuje procesy starzenia się skóry i wspomaga układ krążenia. Kiszone cytryny używamy do sałatek, dań głównych, kanapek, marynaty albo tradycyjnego marokańskiego tagine.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2263
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2997
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 655
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 314
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2263
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2997
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 655
Składniki
Cytryny wymyte, wyparzone i osuszone.
Do słoika wsyp 2 łyżeczki soli.
Odetnij końce cytryn.
Pokrój cytryny na ćwiartki, posyp solą.
Włóż cytryny do słoika, tak ciasno, żeby wyciekał z nich sok.
Możesz co jakiś czas przygniatać cytryny ciężką łyżką, lub innym przedmiotem. Zalać sokiem z 1/2 cytryny.
Zakręć słoik i odstaw w temperaturze pokojowej na 3 dni.
Ugniatając co jakiś czas.
Przenieś słoik do lodówki i odstaw na minimum 3 tygodnie, też ugniatając co jakiś czas.
Przed użyciem cytryny trzeba opłukać.