Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone kiszeniaki śremskie na zimę.

Kiszone kiszeniaki śremskie na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1770 Ocena: 28708

Dodano:

Odsłon: 4112

Kiszone ogórki w słoju na zimę. Najlepszym gatunkiem ogórków do kiszenia są kiszeniaki śremskie, najlepsze są małe, zdrowe ogóreczki.

Składniki

  • śremskie kiszeniaki 3 kg
  • sól niejodowana 3 łyżki
  • woda zimna (kranówka) 3 litry
  • łodygi i baldachy kopru
  • świeży czosnek 1 główka
  • chrzan kawałek 10 cm
  • słój 5 litrowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone kiszeniaki śremskie na zimę.

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy, układamy w słoju 5 litrowym na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek. W pojemniku rozpuszczamy sól w zimnej wodzie (kranówce), próbujemy smak i zalewamy ogórki. Zamykamy słój i wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy sprawdzić proces kiszenia. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń