Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone ogórki na zimę

Kiszone ogórki na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 366 Ocena: 4652

Dodano:

Odsłon: 28658

Najlepsza polska kiszonka!

Składniki

  • ok. 3 kg ogórków gruntowych
  • ok. 3 l wody, może być z kranu, bo i tak będziemy ją gotować
  • 40 g. soli kamiennej niejodowanej (jedna bardzo pełna łyżka) na każdy litr wody, czyli w sumie 120 g.
  • 2 główki czosnku
  • baldachy kwiatów i nasion kopru z łodygami, około 3 sztuki na słoik
  • 3 kawałki korzenia chrzanu po ok. 10 cm długości, pokrojone na cienkie paski
  • 8 liści chrzanu (opcjonalnie, jeśli masz własny chrzanowy krzak)
  • kilkanaście zielonych liści dębu lub czarnej porzeczki, albo wiśni, albo winogrona
  • ewentualnie gorczyca
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszone ogórki na zimę

Przygotowanie

  1. Na dno każdego słoika kładę po dwa obrane i pokrojone ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu, 2 liście dębu (czarnej porzeczki, wiśni, winogrona), liść chrzanu, łodygę kopru z kwiatem lub nasionami. Można do każdego słoja dodać pół łyżeczki gorczycy. Wkładam pionowo, ciasno, jeden obok drugiego, ogórki. Dodatkowe można położyć poziomo na wierzchu.

  2. Wodę zagotowuję, rozpuszczam w niej sól i tak przygotowanym wrzątkiem zalewam zawartość słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem – najlepiej na jakiejś tacy – na około 2 godziny. Następnie odwracam je.

  3. Tak przygotowane słoje muszą postać przynajmniej 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby „ruszyły”. W tym czasie może wyciekać ze słoików solanka, jeżeli jest gorąco i proces kiszenia przebiega gwałtownie, ale to normalne i nie należy ich odkręcać, jeżeli chcemy przechować je dłużej. Po kilku dniach można słoje przenieść w chłodniejsze miejsce, np. do spiżarni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń