Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki to wdzięczne pole do kulinarnych eksperymentów – można przygotować je z wielu warzyw (i nie tylko!), z mnóstwem dodatków. Smakowitą propozycją dla wielbicieli wyrazistych smaków są np. ogórki kiszone po diabelsku, czyli ze sporą ilością pieprzu, liśćmi chrzanu i papryczkami chili.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3894
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 306
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 704
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 170
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3894
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 306
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 704
Składniki
Umyj dokładnie ogórki i poodcinaj z nich końcówki. Zalej zimną wodą. Zostaw na kilka godzin.
Pokrój paprykę na plasterki. Obierz ząbki czosnku i przekrój wzdłuż na pół. Rozpuść sól w wodzie.
Wyparz dwa słoiki o pojemności około 1 l. Na dnie każdego z nich połóż po kilka listków chrzanu, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Ciasno ułóż w słoikach ogórki, wtykając pomiędzy nie gałązki rozmarynu, kawałki czosnku i papryczek chili. Tak przygotowane ogórki zasyp pieprzem (po pół porcji na każdy słoik) i zalej solanką.
Zakręć słoiki i ustaw do góry dnem. Przez kilka dni przechowuj je w temperaturze pokojowej (w ocienionym miejscu). Później przenieść je w chłodne miejsce i ustaw zakrętkami do góry. Po około dwóch tygodniach będą idealne do spożycia. W warunkach chłodniczych możesz przechowywać je dłużej. Możesz również zjeść je już po kilku dniach – jako ogórki małosolne.