Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziękuję Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało mi uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiłem je ukisić. Wyszły super .I znalazłem w necie fajny przepis na ich wykorzystanie
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 908
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 183
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 908
Składniki
Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem ( 2-3 szczypty ) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula. Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem. Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.