Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszone rydze

Kiszone rydze

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16601

Dodano:

Odsłon: 246

Dziękuję Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało mi uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiłem je ukisić. Wyszły super .I znalazłem w necie fajny przepis na ich wykorzystanie

Składniki

  • rydze świeże
  • cebula
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • cukier
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty.
    Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem ( 2-3 szczypty ) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula.
    Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem.
    Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń