Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziękuję Kalina za podarunek. Rydzów nigdy nie udało mi uzbierać. Mnóstwo prawdziwków, ale nie rydzów. Postanowiłem je ukisić. Wyszły super .I znalazłem w necie fajny przepis na ich wykorzystanie
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2700
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5451
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 249
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2700
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5451
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 249
Składniki
Grzyby oczyściłem, dokładnie opłukałem w zimnej wodzie. Ugotowałem w garnku w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedziłem, schłodziłem. Garnek kamionkowy umyłem. Na dnie garnka ułożyłem warstwę cebuli wcześniej pokrojonej w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Na cebulę ułożyłem rydze blaszkami do góry, posoliłem ( 2-3 szczypty ) i kilka ziaren cukru. Następnie znowu warstwa cebuli itd. Ostatnią warstwą musi być cebula. Wszystko lekko docisnąłem, położyłem talerzyk obciążyłem moździerzem. Tak przygotowane rydze zostawiłem w temperaturze pokojowej. Po 3 dniach sprawdziłem czy rydze puściły sok. Jeśli grzyby nie są przykryte płynem, to trzeba zalać je zimną solanką. Grzyby kisimy 3 tygodnie w temperaturze pokojowej. Po tym czasie można przełożyć do słoików i pasteryzować, albo pozostawić w garnku i przenieść do piwnicy lub lodówki.