Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nietuzinkowa kiszonka z warzyw zwykle nie używanych do kiszenia. Stanowi gotową surówkę do obiadu.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 372
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 725
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 323
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 372
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 725
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 323
Składniki
Warzywa oczyścić, umyć, osączyć, rozdrobnić (marchewkę utarłam na dużych oczkach tarki wraz ze skórką, kalarepkę i seler wcześniej obrałam), wymieszać.
Na 5 kg tak przygotowanej mieszanki trzeba dać 100-150 g soli (dałam 120 g), 150 g cukru, 50-80 g kwasku cytrynowego (dodałam 64 g, bo miałam otwarte opakowanie), 100-150 g nasion kminku lub kopru (tu użyłam znacznie mniej, bo lubię wprawdzie kminek, ale bez przesady – u mnie w sałatce wylądowało 35 g). Sól, cukier, kminek (lub koper) i kwasek cytrynowy połączyć, dodać do rozdrobnionych warzyw i wymieszać.
Napełnić słoiki, dobrze ubić i zamknąć. Ja szatkowałam warzywa późną nocą i nie miałam już siły na wkładanie do naczyń i ubijanie, przykryłam więc miskę ściereczką i pozostawiłam na blacie do rana. Dopiero wtedy większą część umieściłam w kamiennym garnku, a mniejszą – na potrzeby zdjęcia – w słoju.
Gdy zacznie się fermentacja, tzn. pojawi się piana, otworzyć słoiki i przebić mieszankę, aby usunąć gazy (ważne szczególnie przy kiszeniu w większych naczyniach, np w kamiennych garnkach). Po fermentacji umieścić naczynie w chłodzie albo przerwać ten proces przez pasteryzowanie ok. 20 min. w temp ok. 80 stopni C. Ja osobiście nie polecam pasteryzacji, bo wtedy ginie większość dobroczynnych drobnoustrojów, a przecież kiszonki spożywamy także z powodu ich obecności. Nie chodzi tylko o smak…
Sałatka jest nieoceniona w zimie, gdy jest mniejszy wybór świeżych warzyw. Składniki sałatki można zmieniać wg gustu i tego co akurat jest pod ręką. Można np. użyć kalafiora lub brokułu, albo buraka. Najważniejsza jest papryka, marchew i seler. Przyprawy też można dodawać różne. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że takie wspaniałe kiszone warzywa to probiotyczna (a równocześnie także prebiotyczna) sałatka, która jest wsparciem dla naszej odporności i dla zdrowia naszych brzuszków. Nie ograniczajmy się tylko do jedzenia kiszonek z ogórków i kapusty, które są smaczne, ale jedzone dzień w dzień stają się powoli nudne.
Jeśli - tak jak mnie - zastanawia Was dodatek kwasku cytrynowego do naturalnej kiszonki - zapraszam na bloga, tam znajdziecie wyjaśnienie autora przepisu.