Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona kapusta lub ogórki nie robią w naszym kraju na nikim większego wrażenia. Coraz częściej decydujemy się na przygotowanie nieco bardziej egzotycznych przetworów takich jak chociażby kiszone cytryny, szparagi, śliwki lub pomidory. Ale czy na waszym stole zagościły kiedyś kiszone ziemniaki? Jeśli nie, warto szybko nadrobić zaległości, bo omija was prawdziwy rarytas. Kiszone ziemniaki będą ciekawą bazą różnego rodzaju sałatek i przekąsek. Doskonale sprawdzą się również jako materiał na frytki i placki - gwarantujemy, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście.
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 601
Polecam.
Odsłon: 124
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 54
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 601
Składniki
Ziemniaki lekko obgotuj, aby były al dente.
W międzyczasie przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z solą, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Do wyparzonych słoików przekładamy ziemniaki. Jeśli są większe, przekrój je na pół lub w ćwiartki. Układaj je w słoikach razem z gałązkami rozmarynu oraz kawałkami korzenia chrzanu.
Ziemniaki zalej solanką aż po brzegi słoika. Następnie dokładnie zakręć i odstaw do spiżarni na 7 do 10 dni. Możesz kisić także surowe ziemniaki, jednak pamiętaj, aby przed podaniem poddać je obróbce termicznej.