Kiszona kapusta lub ogórki nie robią w naszym kraju na nikim większego wrażenia. Coraz częściej decydujemy się na przygotowanie nieco bardziej egzotycznych przetworów takich jak chociażby kiszone cytryny, szparagi, śliwki lub pomidory. Ale czy na waszym stole zagościły kiedyś kiszone ziemniaki? Jeśli nie, warto szybko nadrobić zaległości, bo omija was prawdziwy rarytas. Kiszone ziemniaki będą ciekawą bazą różnego rodzaju sałatek i przekąsek. Doskonale sprawdzą się również jako materiał na frytki i placki - gwarantujemy, że czegoś takiego jeszcze nie próbowaliście.
Kiszone ziemniaki
Składniki
- 1,5 litra wody
- 30 g soli
- 1,5 kg małych młodych ziemniaków
- 4-5 gałązek rozmarynu
- średniej wielkości kawałek chrzanu
Składniki
- 1,5 litra wody
- 30 g soli
- 1,5 kg małych młodych ziemniaków
- 4-5 gałązek rozmarynu
- średniej wielkości kawałek chrzanu

Etapy przygotowania
Ziemniaki lekko obgotuj, aby były al dente.
W międzyczasie przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z solą, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Do wyparzonych słoików przekładamy ziemniaki. Jeśli są większe, przekrój je na pół lub w ćwiartki. Układaj je w słoikach razem z gałązkami rozmarynu oraz kawałkami korzenia chrzanu.
Ziemniaki zalej solanką aż po brzegi słoika. Następnie dokładnie zakręć i odstaw do spiżarni na 7 do 10 dni. Możesz kisić także surowe ziemniaki, jednak pamiętaj, aby przed podaniem poddać je obróbce termicznej.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 512
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 259
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 512
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 259



Składniki
- 1,5 litra wody
- 30 g soli
- 1,5 kg małych młodych ziemniaków
- 4-5 gałązek rozmarynu
- średniej wielkości kawałek chrzanu
Ziemniaki lekko obgotuj, aby były al dente.
W międzyczasie przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę z solą, a następnie odstaw do przestygnięcia.
Do wyparzonych słoików przekładamy ziemniaki. Jeśli są większe, przekrój je na pół lub w ćwiartki. Układaj je w słoikach razem z gałązkami rozmarynu oraz kawałkami korzenia chrzanu.
Ziemniaki zalej solanką aż po brzegi słoika. Następnie dokładnie zakręć i odstaw do spiżarni na 7 do 10 dni. Możesz kisić także surowe ziemniaki, jednak pamiętaj, aby przed podaniem poddać je obróbce termicznej.
Pyszotka:)