Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koncentrat pomidorowy to jeden z najczęściej używanych produktów w kuchni jako dodatek do różnych potraw. W sklepowych wersjach często można znaleźć barwniki, konserwanty i zagęstniki, choć prawdziwy koncentrat powinien składać się wyłącznie z pomidorów i soli. Przygotowując go w domu, możesz dodać swoje ulubione przyprawy - czarny pieprz, papryczkę chili, czosnek lub suszone zioła. Domowy koncentrat najlepiej przechowywać w spiżarni, a po otwarciu w lodówce. Zabezpiecz jego powierzchnię odrobiną oleju, co przedłuży świeżość pomidorowego przecieru.
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 58
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 522
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 685
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 164
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 58
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 522
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 685
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 34
Składniki
Wybierz pomidory o dużej wartości miąższu i małej ilości soku. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki lub ósemki. Dla ułatwienia pracy przetnij pomidory na pół, wytnij twardą, zieloną część, a dopiero później pokrój na mniejsze kawałki.
Umieść pokrojone pomidory w dużym garnku z grubym dnem i ustaw średni ogień. Mieszaj od czasu do czasu, aby pomidory się szybciej rozpadły, następnie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj ok. 40 minut pod przykryciem. Skórki powinny oddzielić się od miąższu, a miąższ rozpaść się. Pamiętaj, aby mieszać pomidory od czasu do czasu, aby nie przypalić koncentratu.
Następnie wyłącz ogień i zmiksuj pomidory blenderem ręcznym lub przetrzyj całość przez gęste sito (razem ze skórkami). W efekcie otrzymasz gęsty, pomidorowy mus. Następnie dodaj ok. 2 łyżki soli i gotuj koncentrat na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Mieszaj dość często i nie używaj pokrywki. Sok powinien odparować, a koncentrat będzie gęstniał. Na ok. 15 minut przed końcem gotowania dosyp więcej soli i ewentualnie przyprawy – czarny pieprz, cukier, suszony czosnek czy oregano.
Zostaw koncentrat na minimalnym ogniu, napełniaj słoiczki pomidorowym przecierem, wycieraj krawędzie słoików i mocno zakręcaj zakrętką. Odstaw słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem, po czym poczekaj, aby całkowicie wystygły. Możesz też pasteryzować słoiki z koncentratem przez ok. 5 minut od zagotowania wody, aby mieć większą pewność, że nakrętki zachowały szczelność. Gotowy koncentrat pomidorowy przechowuj przez całą zimę w chłodnym, suchym miejscu.