Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To konfitura po prostu wyjątkowa, choć wcale nie szybka! Można ją przygotować w domu, co w sumie jest łatwe, wymaga tylko, by mieć porzeczki i cukier. Ale nie można przygotować jej w przyspieszonym tempie. Bo tu ważny jest czas! Warto jednak poświęcić tej konfiturze czasu tyle, ile potrzebuje i maksimum cierpliwości. W zamian odpłaci się wspaniałym, intensywnym smakiem. Takim tradycyjnym, z dawnych czasów, z babcinej spiżarni. Idealnym do deserów i herbaty po rosyjsku.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2041
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 10
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2041
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Czarne porzeczki umyj i obierz z szypułek.
W dużym, płaskim garnku rozpuść cukier w wodzie. Gdy się rozpuści – gotuj syrop, aż osiągnie temperaturę około 120 stopni Celsjusza. To tzw. “syrop do nitki”. Jeśli nie masz termometru, możesz wykonać “próbę nitki”. W tym celu schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym – jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy.
Następnie do takiego syropu dodaj oczyszczone owoce. Zagotuj (niech raz zabulgocze) i odstaw pod pokrywką na 24 godziny.
Porzeczki należy gotować w sumie 3-krotnie z odstępem przynajmniej kilkugodzinnym. Ważne jest, aby postawić je na ogniu, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć. W przeciwnym razie owoce stracą sok i stwardnieją. A więc – następnego dnia znów zagotuj, odstaw na 24 godziny, kolejnego dnia znów zagotuj i ponownie odstaw na 24 godziny.
Czwartego dnia znów zagotuj, ale tym razem gotuj, czy raczej smaż konfiturę przez jakieś 5 minut. Generalnie zasada jest taka, że im dłużej smażysz, tym więcej wody odparuje, więc tym gęstszą uzyskasz konsystencję. Nie mieszaj łyżką! Gotową konfiturę przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć szkiełka i pozostaw do góry dnem do ostygnięcia.
W prawidłowo usmażonej tradycyjnej konfiturze powinny znajdować się całe owoce. To dlatego mieszamy poprzez potrząsanie garnkiem, a nie dłubiemy łyżką w rondlu