Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy sezon na przetwory już się kończy, a na półkach w spiżarni jest jeszcze miejsce, późna jesień przygotowała prezent: pigwę. Z wyglądu pigwa przypomina mieszankę jabłka i gruszki, jednak smak jest zdecydowanie inny – cierpki, lekko kwaśny, dlatego nie spożywa się jej na surowo. Po oddaniu pigwy obróbce termicznej otrzymasz pyszny dżem, konfiturę lub domowy syrop. Żółty owoc fanatycznie łączy się z cytryną, pomarańczą lub imbirem. Pigwa zawiera dużo pektyny, dzięki czemu przetwory z jej udziałem nie wymagają użycia cukru żelującego.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5648
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 89
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 542
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5648
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 89
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 542
Składniki
Konfiturę rozpocznij od przygotowania syropu. Wlej wodę i cukier lub miód do garnka i gotuj, aż cukier się rozpuści, a następnie zgęstnieje. Po czym gotuj na średnim ogniu około 15 minut, dodaj sok z cytryny i imbir (jeśli używasz). Zmniejsz ogień do minimum.
Umyj pigwy, wydrąż rdzeń i pokrój miąższ na kawałki. Włóż owoce do syropu i gotuj przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu, by nic się nie przypaliło. Zwróć uwagę na kolor konfitury. Gdy pigwa stanie się bursztynowo-złota, dżem jest gotowy. W konfiturze powinny być wyczuwalne fragmenty owoców, ale jeśli chcesz uzyskasz bardziej gładką konsystencję, zetrzyj pigwę na tarce przed wrzuceniem jej do syropu.
Gorącą konfiturą napełniaj słoiki, dokładnie wytrzyj ich krawędzie i mocno zakręć. Odwróć słoiki do góry dnem, przykryj je kocem lub ręcznikiem i zostaw do ostygnięcia. Konfiturę z pigwy przechowuj w chłodnym i suchym miejscu przez kilka miesięcy.