Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz dżemów w sezonie truskawkowym robię konfiturę z truskawek.. Świetnie pasuje do gofrów, naleśników i przeróżnych deserów.
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 587
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2897
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 587
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8545
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10114
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2897
Składniki
Truskawki umyłam i zasypałam cukrem, zostawiłam tak na noc aż puściły sok.
Po tym czasie dodałam kwasek cytrynowy i gotowałam je ok. 40 minut na wolnym ogniu. Jeśli pojawiała się piana ściągałam jej nadmiar łyżką. Nie mieszałam.
Zestawiłam z ognia i pozostawiłam do następnego dnia.
Na drugi dzień gotowałam moją konfiturę ok. 15 minut i przełożyłam gorącą do słoików. Napełnione i zakręcone słoiki przekręcałam wieczkiem do dołu. Kiedy już ostygły schowałam do spiżarni.
* cukru można dodać do owoców od 50-80 dkg jeśli ktoś lubi słodką * zamiast kwasku cytrynowego można dodać soku z cytryny * nie mieszałam konfitury, sprawdza się ta metoda podczas robienia powideł ze śliwek - nie przywierają do garnka * konfiturę robię pod koniec sezonu truskawkowego kiedy owoce mają winny smak i piękny bordowy kolor