Do góry

Przetwory Przepis na:

Konserwa tyrolska w słoiczku

Konserwa tyrolska w słoiczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1630 Ocena: 23728

Dodano:

Odsłon: 930

Bardzo smaczna wieprzowa mielonka Tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna na kanapki.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka 1 kg (peklujemy)
  • golonka 70 dag (peklujemy)
  • boczek 55 dag (solimy)
  • ugotowana skóra z golonki i boczku 50 dag
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • peklosól (16 g/kg) 32 g
  • sól 10 g
  • aromat do tyrolskiej 2 g/kg (6 g)
  • pieprz biały 3 g/kg (9 g)
  • ziele angielskie mielone 0,5 g /kg (1,5 g)
  • czosnek 2 g/kg (6 g)
  • Dodatki:
  • wywar z gotowania skóry z golonki 300 ml
  • skrobia ziemniaczana 30 g/kg (90 g)
  • słoiczki proste 350 ml 12 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Konserwa tyrolska w słoiczku

Przygotowanie

  1. Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól i sos sojowy, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza, boczek kroimy w kostki lub paski i solimy. Zapeklowane mięsa mielimy przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do Tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości.

  2. Gotowym farszem napełniamy słoiczki.

  3. Napełnione słoiczki zamykamy i parzymy w 75 stopniach Celsjusza 50 minut.Po parzeniu wyjmujemy słoiczki z garnka i przechowujemy przez 24 godziny w pokojowej temperaturze. Po 24 godzinach od pierwszego parzenia powtarzamy parzenie w tej samej temperaturze tylko przez 25 minut.

  4. Po parzeniu studzimy słoiczki. Ostudzone przechowujemy w lodówce.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń