Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo na zimę to pomysł na zamknięcie smaków lata w słoikach, dzięki czemu można się nimi cieszyć o dowolnej porze roku. Nie mogło oczywiście zabraknąć dojrzałych pomidorów, cukinii i papryk, które mają niezwykły aromat. Takie leczo będzie stanowić wspaniały dodatek do mięs, ale także bazę do różnego rodzaju sosów i zup. Zrobisz je raz, a za następnym podejściem zapełnisz słoikami całą swoją spiżarkę.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 135
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5311
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2468
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6985
Polecam.
Odsłon: 135
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5311
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2468
Składniki
Cebule obierz i pokrój w kostkę lub piórka. Pomidory, cukinie i papryki także pokrój w dość dużą kostkę. Do dużego garnka wlej olej. Dodaj cebulę i smaż ją przez ok. 5 minut. Dołóż pomidory i cukinię. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i paprykę w proszku. Wymieszaj, a następnie dodaj surowe papryki.
Ponownie zagotuj i trzymaj na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut lub do miękkości wszystkich warzyw.
Gorące leczo na zimę włóż do wysterylizowanych słoików. Słoiki włóż do dużego garnka wyścielonego ściereczką. Zalej je wodą do ok. ½ wysokości. Pasteryzuj przetwory przez 15-20 minut w zależności od wielkości słoików.
Słoiki wyjmij z wody i odstaw na blat dnem do góry. Trzymaj je do całkowitego ostudzenia. Leczo przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.