Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne leczo paprykowo-pieczarkowe z pomidorami. Delikatne bo zarówno papryka jak i pomidory zostały pozbawione skórki.Bez dodatku koncentratu pomidorowego. Same naturalne składniki:) Można zjeść od razu po przygotowaniu a nadmiar zawekować na zimę:)
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1822
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 204
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6308
Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...
Odsłon: 98
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1822
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 204
Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...
Odsłon: 6308
Składniki
Paprykę czerwoną wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i paprykę czymś obciążamy by cała była pod powierzchnią wody - obciążamy tak jak ogórki przy kiszeniu w kamionkowym naczyniu. Zawartość garnka zagotowujemy, gotujemy ok.5-10 min., odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone na 4-8 części pieczarki i smażymy na małym ogniu do czasu aż zmiękną a sok, który puszczą odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i dodajemy do pieczarek. Dusimy na małym ogniu aż pomidory rozgotują się i część soku odparuje. Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów i pieczarek.Papryczkę chili drobno siekamy i również dodajemy do reszty warzyw - lepiej dodawać jej po trochu by nie przesadzić z ostrością:) Leczo doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i gotujemy ok. 10 min. Gotowe gorące leczo przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Jeśli jednak zamierzamy przechowywać leczo dłużej /np. kilka miesięcy/ lepiej słoiki pasteryzować ok. 10-15 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.