Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i aromatyczne leczo paprykowo-pieczarkowe z pomidorami. Delikatne bo zarówno papryka jak i pomidory zostały pozbawione skórki.Bez dodatku koncentratu pomidorowego. Same naturalne składniki:) Można zjeść od razu po przygotowaniu a nadmiar zawekować na zimę:)
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 621
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10118
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2901
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 621
Oryginalny wloski przepis na spaghett carbonara, prosty, szybki i przepys...
Odsłon: 8547
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10118
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2901
Składniki
Paprykę czerwoną wkładamy do dużego garnka, zalewamy gorącą wodą i paprykę czymś obciążamy by cała była pod powierzchnią wody - obciążamy tak jak ogórki przy kiszeniu w kamionkowym naczyniu. Zawartość garnka zagotowujemy, gotujemy ok.5-10 min., odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy oczyszczone, pokrojone na 4-8 części pieczarki i smażymy na małym ogniu do czasu aż zmiękną a sok, który puszczą odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i dodajemy do pieczarek. Dusimy na małym ogniu aż pomidory rozgotują się i część soku odparuje. Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów i pieczarek.Papryczkę chili drobno siekamy i również dodajemy do reszty warzyw - lepiej dodawać jej po trochu by nie przesadzić z ostrością:) Leczo doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką i gotujemy ok. 10 min. Gotowe gorące leczo przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Jeśli jednak zamierzamy przechowywać leczo dłużej /np. kilka miesięcy/ lepiej słoiki pasteryzować ok. 10-15 min. Wystudzone słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.