Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zatrzymaj smak świeżych sezonowych warzyw i przygotuj leczo w słoikach. Możesz je tylko otworzyć i odgrzać, aby mieć gotowe danie dla całej rodziny. Jeśli chcesz, możesz podsmażyć kiełbasę lub wykorzystać mięso z rosołu jako dodatek po otwarciu słoika jesienią czy zimą.
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 101
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
dodatek do ziemniaków, kaszy, klusek
Odsłon: 101
Pyszny, orzeźwiający , kwaskowy kompot. Ponieważ sezon na agrest i maliny rac...
Odsłon: 42
Składniki
Na początek przygotuj warzywa. Cukinię umyj i pokrój w półplasterki (jeśli duża – usuń gniazda nasienne). Paprykę oczyść z gniazd, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj paprykę, duś 5 minut. Następnie dodaj cukinię, pomidory, czosnek i wlej wodę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, przykryj i duś na małym ogniu przez 20–25 minut aż warzywa zmiękną, ale się nie rozpadną.
Dodaj koncentrat pomidorowy, pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 5-10 minut bez pokrywki, mieszając co jakiś czas.
Gorące leczo przełóż do wyparzonych słoików, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Dokładnie wytrzyj brzegi słoików i mocno zakręć wyparzonymi nakrętkami.
W dużym garnku wyłóż dno ściereczką, wstaw słoiki i zalej wodą do ¾ wysokości. Pasteryzuj przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji wyjmij słoiki i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Przechowuj leczo w słoikach w ciemnym, chłodnym miejscu.