Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo warzywne zaprawione do słoików, na zimę. Zestaw warzyw doskonały. Zimą wystarczy podsmażyć na patelni trochę kiełbasy, dodać do niej warzywa ze słoika i mamy wyśmienite danie gotowe w 15 minut.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 245
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2540
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1833
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3536
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28586
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 245
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 2540
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1833
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3536
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 28586
Składniki
Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Warzywa myjemy.
Cebulę i marchew obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Kroimy w kostkę 1x1 cm. Bakłażana razem ze skórką kroimy w kostkę mniej więcej taką, jak papryka. Papryczki chilli pozbawiamy pestek i kroimy drobniutko. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy na nim cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej marchew i podsmażamy całość 10 minut. Dodajemy następnie paprykę, papryczkę chilli i bakłażana. Solimy całość, przykrywamy pokrywą. Dusimy warzywa 10-15 minut.
W tym czasie na drugiej patelni smażymy pomidory do momentu, aż zmiękną i puszczą sok. Przecieramy je przez sito i wraz ze zmiażdżonym czosnkiem dodajemy do warzyw. Przyprawiamy octem i cukrem. Próbujemy, czy leczo jest dobrze doprawione.
Gorące leczo rozkładamy do słoików. Do każdego dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 minut, licząc od zagotowania wody w garnku. Gotowe słoiki wyjmujemy z gara, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Leczo warzywne gotowe!
Leczo ze słoików możemy dodawać do zup gulaszowych jako doskonałą bazę warzywną lub do podsmażanej kiełbasy czy mięsa duszonego. Można też jeść je bez dodatków, np. z chlebem lub ziemniakami. Oto nasza propozycja szybkiego leczo z kiełbasą: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-leczo-z-kielbasa,1983217,walek.html