Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maceraty to cenne oleje roślinne z wyciągami z kwiatów, pąków i całych ziół. Tego typu olej oprócz oleju bazowego zawiera rozpuszczalne w tłuszczach substancje aktywne z danej rośliny. Otrzymywane są przez moczenie kwiatów i całych ziół w oleju roślinnym, poddawanie przez kilka tygodni działaniu promieni słonecznych i przefiltrowanie. Olej otrzymuje nazwę rośliny, której wyciąg zawiera olej bazowy. Macerat z Caigua (Achocha) , Macerat z Konopii Siewnej , Macerat z Kocanki Włoskiej. Metoda na zimno Jest to proces prosty choć czasochłonny, więc należy się uzbroić w cierpliwość Potrzebujemy 1 część surowca na 1 część rozpuszczalnika. W słoiczku umieszczamy rozkruszony susz, (albo świeże zioła), który możemy skropić delikatnie alkoholem 40% (Najczęściej jest to czysta wódka) i zostawić na 10-15 minut, dzięki czemu więcej związków aktywnych przejdzie do maceratu. Ziele zalewamy olejem, tak żeby zakrywał cały surowiec i odstawiamy na czas 2-3 tygodni. W międzyczasie potrząsamy słoiczkiem. Po tym czasie filtrujemy macerat i zlewamy najlepiej do ciemnej butelki. Do czego można używać maceraty Kocanki, Caigua i z Konopi? W zależności od użytego oleju taki macerat może posłużyć jako baza do przygotowania ochronnego i nawilżającego balsamu lub maści do zadań specjalnych czy o działaniu przeciwbólowym. Subastancje w tych roślinach zawarte wykazują mocne działanie regeneracyjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i odżywcze dla naszej skóry. Dlatego są szczególnie polecane osobom, które zmagają się z problemami zdrowotnymi rozmaitej natury. Z kolei w kuchni taki macerat to smaczny i zdrowy dodatek do potraw. Zarówno przygotowany metodą na zimno czy ciepło , np. macerat konopny może stanowić doskonały zamiennik oliwy z oliwek, dodatek do dressingu czy marynaty, który dodatkowo wzmocni walory terapeutyczne dania. Taka aromatyzowany konopiami wyciąg olejowy nada niepowtarzalny smak i wyjątkowość sałatce, zupie, a nawet może stanowić świetny dodatek do porannego koktajlu czy kawy itp..
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Należy przygotować zioła któe chcemy zamacerować , w tym celu pozbawiamy ich wszelakich zwiędniętych części . Zaś słoiczki szklane należy umyć i wyparzyć.
Świeże zioła nalezy pociąć na drobne kawałki wrzucić do przygotowanych słoiczków i zalać odrobiną alkoholu 40 % i odstawić na 15 / 20 minut
Po 15 / 20 minutach zalewamy słoiczki olejem wybranym przez nas i zakręcamy słoik . Odstawiając jednocześnie w ciemne , przewiewne miejsce . Pamiętając aby co kilka dni potrząść słoiczkiem. Po okresie ok. 3 tygodni przecedzamy zawartość słoiczków i wlewamy substancje płynną (olej) do ciemnych buteleczek i używamy jako przyprawę w kuchni a także jako kosmetyk.