Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana cukinia do słoików na zimę – idealna do dań obiadowych i kolacji na ciepło jako pyszny dodatek.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1426
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 453
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1426
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 453
Składniki
Umyj cukinie, odetnij końcówki i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.
Umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki. Do każdego słoika włóż na dno gałązkę kopru i wrzuć liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, gorczycę, czosnek i (opcjonalnie) posiekaną papryczkę chili.
Wypełnij słoiki plasterkami cukinii. Układaj je ciasno, ale nie ugniataj na siłę.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i curry. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
Gotującą się zalewą zalej cukinię w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od góry.
Zakręć słoiki i ustaw je w garnku z gorącą wodą (do ¾ wysokości słoików).
Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania się wody. Odstaw słoiki z marynowaną cukinią na zimę do góry dnem.