Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana cukinia do słoików na zimę – idealna do dań obiadowych i kolacji na ciepło jako pyszny dodatek.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182080
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182080
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
Umyj cukinie, odetnij końcówki i obierz. Pokrój w cienkie plasterki.
Umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki. Do każdego słoika włóż na dno gałązkę kopru i wrzuć liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, gorczycę, czosnek i (opcjonalnie) posiekaną papryczkę chili.
Wypełnij słoiki plasterkami cukinii. Układaj je ciasno, ale nie ugniataj na siłę.
W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą i curry. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników.
Gotującą się zalewą zalej cukinię w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od góry.
Zakręć słoiki i ustaw je w garnku z gorącą wodą (do ¾ wysokości słoików).
Pasteryzuj 10 minut od momentu zagotowania się wody. Odstaw słoiki z marynowaną cukinią na zimę do góry dnem.