Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana cukinia w zalewie musztardowej.

Marynowana cukinia w zalewie musztardowej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 1435

Zatrzymaj lato w słoiku i zamarynuj cukinię według tego wspaniałego przepisu. Cukinia w zalewie musztardowej jest świetnym dodatkiem do dan obiadowych, sałatek czy kanapek.

Składniki

  • 4 DUŻE CUKINIE OKOŁO KILO TRZYDZIEŚCI
  • 1 SZKLANKA OCTU 10 %
  • 2 ŁYŻKI SOLI KAMIENNEJ
  • 1/3 SZKLANKI CUKRU
  • 4 LISTKI LAUROWE
  • 8 ZIAREN ZIELA ANGIELSKIEGO
  • KILKANAŚCIE ZIAREN GORCZYCY
  • 5 ŁYŻEK MUSZTARDY.
  • 1 LITR WODY
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowana cukinia w zalewie musztardowej.

Przygotowanie

  1. CUKINIE UMYĆ, ODCIĄĆ KOŃCÓWKI I POKROIĆ W SŁUPKI O WYSOKOŚCI SŁOIKA LUB PLASTERKI.

    CUKINIE UŁOŻYĆ CIASNO W DOBRZE UMYTYCH I WYPARZONYCH SŁOIKACH.

  2. ZROBIĆ ZALEWĘ: DO GARNKA WLAĆ WODĘ I WSZYSTKIE SKŁADNIKI OPRÓCZ MUSZTARDY I ZAGOTOWAĆ. KIEDY ZALEWA CHWILE SIĘ POGOTUJE, ZDJĄĆ JĄ Z GRZANIA I DODAĆ DO NIEJ MUSZTARDĘ. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ.

    GORĄCĄ ZALEWA ZALAĆ UŁOŻONĄ W SŁOIKACH CUKINIE, TAK ABY PRZYKRYŁA WARZYWA.

    SŁOIKI SZYBKO ZAKRĘCIĆ WYPARZONYMI ZAKRĘTKAMI.

  3. TAK PRZYGOTOWANE SŁOIKI ZAWEKOWAĆ: UŁOŻYĆ JE W GARNKU Z CIEPŁĄ WODĄ. NA DNIE GARNKA DOBRZE JEST UŁOŻYĆ ŚCIERECZKĘ KUCHENNA LUB GAZETY. WODĘ ZAGOTOWAĆ I OD ZAGOTOWANIA SŁOIKI WEKOWAĆ PRZEZ 10 MINUT.

    PO TYM CZASIE WYJĄĆ JE Z WODY I STUDZIĆ ODWRÓCONE DO GÓRY DNEM.
    PODAWAĆ JAKO DODATEK DO DAN OBIADOWYCH, KANAPEK SAŁATEK LUB JAKO PRZEKĄSKĘ.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń