Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana pieczona papryka jest świetnym, warzywnym dodatkiem do obiadu. Może być serwowana także jako przystawka, składnik sałatek lub jako element kanapek. Tak przygotowana papryka jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Przetwory z tego przepisu są mocno kwaśne, z czosnkową nutą i orzeźwiającym oregano. Z pewnością nie można im odmówić złożonego smaku. Zamknięte w ten sposób warzywo będzie przypominać lato przez cały rok.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6930
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6930
Składniki
Słoiki wysterylizuj. Papryki opłucz pod bieżącą wodą. Przekrój je na pół, usuń szypułki i gniazda nasienne. Połóż je na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza. Wyjmij je dopiero wtedy, kiedy skóra popęka i oddzieli się od miąższu. Papryki wyjmij z piekarnika i włóż do przykrytej miski odpornej na temperaturę. Kiedy warzywa ostygną, usuń skórki i pokrój je na paski lub kawałki. Równomiernie uzupełnij nimi słoiki, pozostawiając ok. 2 cm miejsca z góry.
W rondu rozgrzej łyżkę oliwy. Dodaj pokrojone w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 2 minuty. Dodaj pozostałą oliwę, ocet, sok z cytryny, oregano i cukier. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Zalej solanką słoiki do ok. połowy ich wysokości. Za pomocą noża lub patyczka do szaszłyków usuń ewentualne pęcherzyki powietrza. Uzupełnij solanką do momentu przykrycia papryk.
Słoiki dokładnie zakręć i włóż do garnka wyścielonego ściereczką i wypełnionego wodą do wysokości ok. połowy wysokości słoików. Gotuj je pod przykryciem przez 15 minut, a następnie zgaś ogień i zdejmij pokrywkę. Papryki pozostaw tak na 5 minut. Słoiki wyjmij i odstaw do ostudzenia. Zakrętki powinny być wklęsłe. Marynowane pieczone papryki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu przez maksymalnie 18 miesięcy.