Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej na zimę. Przepis sprawdzony, od ponad 30 lat robię według tego przepisu.
Marynowane kiszeniaki śremskie w zalewie octowej.
Składniki
- Śremskie kiszeniaki 5 kg
- liście laurowe 2 szt na słoik
- ziele angielskie 6 ziaren na słoik
- pieprz czarny 2 ziarna na słoik
- gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
- plasterki marchewki 1 -2 na słoik
- czosnek ząbek na słoik
- baldach kopru na słoik
Zalewa:
- ocet spirytusowy 10% 750 ml
- woda 5 l
- cukier 10 łyżek
- sól niejodowana 7,5 łyżek
Składniki
- Śremskie kiszeniaki 5 kg
- liście laurowe 2 szt na słoik
- ziele angielskie 6 ziaren na słoik
- pieprz czarny 2 ziarna na słoik
- gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
- plasterki marchewki 1 -2 na słoik
- czosnek ząbek na słoik
- baldach kopru na słoik
Zalewa:
- ocet spirytusowy 10% 750 ml
- woda 5 l
- cukier 10 łyżek
- sól niejodowana 7,5 łyżek
Potrzebne przybory kuchenne
słoiki 900 ml
Etapy przygotowania
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum). Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (5)
Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1221
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 62
Ostatnio komentowane przepisy
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 1221
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Dla zdrowia
Odsłon: 62
Składniki
- Śremskie kiszeniaki 5 kg
- liście laurowe 2 szt na słoik
- ziele angielskie 6 ziaren na słoik
- pieprz czarny 2 ziarna na słoik
- gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
- plasterki marchewki 1 -2 na słoik
- czosnek ząbek na słoik
- baldach kopru na słoik
- ocet spirytusowy 10% 750 ml
- woda 5 l
- cukier 10 łyżek
- sól niejodowana 7,5 łyżek
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku. Ogórki dokładnie myjemy, moczymy 2 godziny żeby wody się napiły. Układamy do każdego słoja baldach kopru, po 1-2 plastry marchwi, po pół łyżeczki gorczycy, 1-2 liściu laurowym, po 6 ziaren ziela angielskiego, ząbku czosnku, 2 ziarna pieprzu czarnego. Układamy ogórki do słoików. Po włożeniu ogórków do słoików kładziemy na wierzch baldach kopru. Zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, sprawdzamy czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawiamy je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości słoików. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy. Nie otwieramy słoików przez minimum 7 dni, ogórki muszą w słoikach dojrzeć (taka maceracja 7 dniowa, minimum). Smacznego!!!
Robię bardzo podobnie - ciut inne proporcje zalewy. Kilkadziesiąt słoików na zimę musi być. Ale do zimy pozostaje tylko kilkanaście:(
Piekne zapasy na zime!
Pyszne ogóreczki, super przepis.;) Zabieram.;)
Właśnie takie dodatki robią furorę zwłaszcza zimą. Gratuluję
Pyszne ogóreczki :)zrobione samemu smakują najlepiej zwłaszcza zimą;)