Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Patisony należą do rodziny dyniowatych. Są bardzo ciekawe w smaku i świetnie nadają się do przygotowywania weków. Marynowane patisony są chrupiące i wspaniale pasują jako dodatek do obiadów czy sałatek, przekąsek czy przystawek. Marynata jest bardzo wyrazista i aromatyczna, lekko ostra. Warzywo bardzo łatwo przejmuje smak przypraw, dzięki czemu można z powodzeniem dodać ulubione zioła czy nawet inne warzywa, jak chociażby papryczki chili. Dodatkowo warzywo jest bardzo niskokaloryczne i niemal zupełnie nie zawiera tłuszczu. Bez obaw może być spożywane nawet przez osoby na diecie.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2030
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9631
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3302
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6739
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2030
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9631
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3302
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6739
Składniki
Patisony dokładnie umyj, wytrzyj i włóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Większe sztuki podziel na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obierz i pokrój w plasterki lub piórka. Rozłóż je równomiernie do słoików. Do słoików włóż też: ziele angielskie, liść laurowy, gorczycę, pieprz i kolendrę.
Przygotuj marynatę. Do garnka wlej wodę, ocet, cukier i sól. Zagotuj. Gorącą marynatą zalej patisony. Zakręć słoiki.
Włóż słoiki do garnka wyłożonego lnianą ściereczką. Wlej gorącą wodę do wysokości ok. ¾ wysokości słoików. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Słoiki wyjmij i ostudź na blacie. Marynowane patisony przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.