Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Maślaki solone
  • Przetwory
  • Przepis na

Maślaki solone

08.11.2024 Odsłon: 129
5.0 (1 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Tylko w latach (a może raczej jesieniach) obfitości grzybów mam szansę przygotować maślaki solone. Bo tylko wtedy dam radę zebrać wystarczająco dużo zdrowych, jędrnych i odpowiednio dużych maślaków, a także innych podobnych grzybów, np. borowików i podgrzybków. Jednak w tym roku solę głównie maślaki, bo trafiło się ich wyjątkowo dużo na leśnych duktach, które przemierzaliśmy rowerami. Dzięki temu pod koniec października mogłam poszaleć z soleniem maślaków.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 2198

do 15 min 15 min
6
bozena1960
bozena1960
Śniadania

Pasztet domowy

Śniadania Pasztet domowy

Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być ja...

  • Impreza
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Imbir
  • Majeranek
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 391

do 30 min 30 min
7
bozena1960
bozena1960
Zupy

Zupa - krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego

Zupy Zupa - krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego

Krem z cukinii to moja ulubiona zupa co do warzyw. Lubię cukinie i często wła...

  • Impreza
  • Buliony
  • Kremy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Mleko
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Chleby
  • Bułki

Odsłon: 266

do 30 min 30 min
5
bozena1960
bozena1960
Desery

Kisiel owocowy z jogurtem naturalnym

Desery Kisiel owocowy z jogurtem naturalnym

Przepis przygotowany według przepisu Kolekcja Dobrej Kuchni oto link do przep...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty

Odsłon: 1696

> 60 min >60 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 710

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 567

do 15 min 15 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Dania główne Udka chili w marynacie cytrynowo-pieprzowej z ryżem na szybko z jajkiem, szczypiorem i zielonym groszkiem

Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Chińska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 2198

do 15 min 15 min
6
bozena1960
bozena1960
Śniadania

Pasztet domowy

Śniadania Pasztet domowy

Polecam prosty , łatwy przepis na smaczny , domowy pasztet, który może być ja...

  • Impreza
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Podroby
  • Przyprawy
  • Imbir
  • Majeranek
  • Bułki
  • Pasztety
  • Jajka

Odsłon: 391

do 30 min 30 min
7
bozena1960
bozena1960
Zupy

Zupa - krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego

Zupy Zupa - krem z cukinii z dodatkiem mleka kokosowego

Krem z cukinii to moja ulubiona zupa co do warzyw. Lubię cukinie i często wła...

  • Impreza
  • Buliony
  • Kremy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Cukinia
  • Mleko
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Chleby
  • Bułki

Odsłon: 266

do 30 min 30 min
5
bozena1960
bozena1960
Desery

Kisiel owocowy z jogurtem naturalnym

Desery Kisiel owocowy z jogurtem naturalnym

Przepis przygotowany według przepisu Kolekcja Dobrej Kuchni oto link do przep...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty

Odsłon: 1696

> 60 min >60 min
9
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Szarlotka na Dzień Dziecka

Ciasta Szarlotka na Dzień Dziecka

Dzieci lubią i dorośli także.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 710

do 30 min 30 min
8
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 567

do 15 min 15 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Maślaki solone
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • około 2,5 kg kapeluszy maślaków, podgrzybków lub mieszanki obu rodzajów grzybów
  • 2 główki czosnku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (najlepiej) lub tymianku, macierzanki
  • garść ziela angielskiego
  • 500 g soli kamiennej, czyli 200 g na kilogram grzybów (u mnie kłodawska do przetworów) i dodatkowa sól na „czapeczkę”
Sposób przygotowania:
1

Do solenia używam tylko dużych (7-10 cm), zdrowych (nie robaczywych!) i jędrnych kapeluszy maślaków i podgrzybków. Wszystkie mniejsze grzybki przeznaczam do marynowania albo do innych potraw i przetworów. Trzonki suszę lub marynuję osobno. Wody, w której obgotowywały się grzyby, nie wylewam. Przeznaczam ją od razu na sos, zupę lub do gotowania kaszy lub risotta. Albo przelewam do słoików i pasteryzuję przy okazji pasteryzacji innych przetworów, bo wywar z grzybów jest bardzo, bardzo wartościowym produktem, więc warto go wykorzystać lub zachować na później. Można ewentualnie zamrozić, ale ja mam zawsze deficyt miejsca w zamrażalniku, więc wolę wekować i wynieść do spiżarni.

2

Piękne, wyselekcjonowane kapelusze grzybów trzeba obgotować przed soleniem. W tym celu zagotuj wodę w dużym garnku, a woda powinna wypełniać go do połowy. Dodaj nieco soli (tyle, jakby się soliło zupę, ale nie więcej, bo wówczas wywar będzie zbyt słony do wykorzystania później).

3

Do wrzątku partiami wrzucaj grzybowe kapelusze i gotuj przez około 5 minut od zagotowania, a następnie wyławiaj i odkładaj na durszlak. Niech się odsączą z nadmiaru wody i ostygną.

4

W międzyczasie przygotuj słój i pozostałe składniki. Odważ sól, ząbki czosnku obierz z łusek i pokrój wzdłuż na plastry. Rozmaryn opłucz i podziel na mniejsze gałązki. Nie zapomnij o zielu angielskim!

5

Na dno słoja wysyp odrobinę soli, a następnie ułóż na niej warstwę grzybowych kapeluszy. Układaj je sitkiem do góry, bo wówczas łatwiej wyjmuje się gotowe maślaki solone bez ich uszkodzenia. Na grzybach połóż kilka kulek ziela angielskiego, trochę plasterków czosnku i gałązki rozmarynu.

6

Posyp garścią soli.

7

W podobny sposób układaj kolejne warstwy grzybów, przypraw i soli.

8

Jeśli nie masz wystarczającej ilości grzybów, aby wypełnić słoik, to nic straconego. Możesz zrobić tak jak ja, czyli dopełnić słój po kilku dniach, po kolejnym zbiorze maślaków lub innych podobnych grzybów.

9

Ja wypełniłam słoik tylko częściowo i robiłam to późnym wieczorem, co pokazuję na zdjęciach. Do rana większość soli się rozpuściła i grzyby prawie w całości pokryły się płynną solanką.

10

Gdybym nie znalazła więcej grzybów, to bym zadbała o to, żeby na wierzchu od razu znalazła się skorupka z dodatkowej soli, bo ona świetnie zabezpiecza grzybki przed zepsuciem.

11

Ale mnie na szczęście udało się dopełnić słoik kolejnymi warstwami kapeluszy maślaków i dopiero na samym wierzchu umieściłam dodatkową warstwę soli.

12

Tak zabezpieczony słój należy zakręcić i umieścić w zimnej piwnicy, w lodówce lub w innym chłodnym miejscu. W listopadzie to już pewnie może być nawet cienisty balkon, a u mnie jest to przydomowa spiżarnia. W zimnym miejscu dobrze zasolone grzyby mogą przetrwać nawet kolejne lato, więc jest to dość trwała rzecz. Cóż, przecież wiadomo nie od dziś, że sól doskonale konserwuje! I wcale nie trzeba się martwić, że maślaki solone są tak bardzo słone. Przed jedzeniem moczy się je odpowiednio długo w wodzie, zmieniając ją nawet kilka razy w miarę potrzeb. Zupełnie tak samo, jak moczy się solone śledzie z beczki.

13

Naprawdę warto przygotować maślaki solone, albo inne solone grzyby. Bo to jest świetny, staroświecki i przez pokolenia sprawdzony sposób konserwacji.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki