Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy chyba zna powiedzenie tyle smaku co na raku - to jest prawda bo mięsa na raku, jest niewiele, tyle co w szczypcach i w ogonie. Natomiast masło jest naturalnym nośnikiem smaku oraz konserwuje i zachowuje smak i aromat przez kilka miesięcy. Warto dlatego zużyć każdy kawałeczek raka nawet skorupki, bo dzięki nim możemy zrobić masło o wyrazistym aromacie i kolorze. Masło rakowe, możemy użyć jako bazę np. do sosów lub zup.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1232
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 461
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1316
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1232
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 461
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1316
Składniki
Wysuszone skorupki raków tłuczemy w moździerzu.
W rondelku topimy masło, dodajemy do niego utłuczone skorupki i listki laurowe. Na niewielkim ogniu, ciągle mieszając podgrzewamy masło przez 10-15 minut. Na sitko wykładamy papierowy ręcznik, przez który przecedzamy masło. Masło przelewamy do niewielkich słoiczków i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Używamy do zup i sosów.