Do góry

Przetwory Przepis na:

Masło rakowe

Masło rakowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2171

Dodano:

Odsłon: 116

Każdy chyba zna powiedzenie tyle smaku co na raku - to jest prawda bo mięsa na raku, jest niewiele, tyle co w szczypcach i w ogonie. Natomiast masło jest naturalnym nośnikiem smaku oraz konserwuje i zachowuje smak i aromat przez kilka miesięcy. Warto dlatego zużyć każdy kawałeczek raka nawet skorupki, bo dzięki nim możemy zrobić masło o wyrazistym aromacie i kolorze. Masło rakowe, możemy użyć jako bazę np. do sosów lub zup.

Składniki

  • skorupki i odnóża z 30 raków
  • 2 świeże liście laurowe (opcjonalnie)
  • 300 g masła
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Masło rakowe

Przygotowanie

  1. Wysuszone skorupki raków tłuczemy w moździerzu.

  2. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego utłuczone skorupki i listki laurowe. Na niewielkim ogniu, ciągle mieszając podgrzewamy masło przez 10-15 minut.
    Na sitko wykładamy papierowy ręcznik, przez który przecedzamy masło.
    Masło przelewamy do niewielkich słoiczków i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Używamy do zup i sosów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń