Wyśmienity do dań mięsnych oraz wędlin. Połączenie orzeźwiającego melona w słodko-pikantnej zalewie.
Melon w pikantnej marynacie
Składniki
- 1 melon Dino
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml wody
- 100 ml białego octu winnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 5 cm świeżego imbiru
- 250 g cukru
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 1 laska cynamonu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki
- 1 melon Dino
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml wody
- 100 ml białego octu winnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 5 cm świeżego imbiru
- 250 g cukru
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 1 laska cynamonu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli

Etapy przygotowania
Miąższ melona wybieramy specjalną łyżeczką do carvingu opcjonalnie mało do herbaty. Przekładamy do słoików. Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką, imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprz i sól. Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25 minut w temperaturze 90°C. Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki po 150 ml.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1200

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1305
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 182
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1200

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1305
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 182



Składniki
- 1 melon Dino
- 200 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml wody
- 100 ml białego octu winnego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 5 cm świeżego imbiru
- 250 g cukru
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 1 laska cynamonu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Miąższ melona wybieramy specjalną łyżeczką do carvingu opcjonalnie mało do herbaty. Przekładamy do słoików. Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką, imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprz i sól. Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25 minut w temperaturze 90°C. Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki po 150 ml.
Cudo!
Świetny przepis :)