Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mód z mai czyli płynne złoto zwany też miodem z mniszka lekarskiego, czy syropem z mleczy to doskonały domowy sposób na przeziębienia i bóle gardła. Niezastąpiony w okresie zimowym, można go jeść samego lub dodawać do herbaty, a nawet smarować chleb. U mnie wygląda jak gesty mód spadziowy, a w smaku można wyczuć nutę karmelu połączoną z cytryną i pysznym aromatem z kwiatów mai. Teraz jest idealny czas na wypróbowanie przepisu, kiedy kwiaty mleczów są w pełnym rozkwicie.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 16
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 84
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 38
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Na łące, najlepiej takiej z dala od drogi, zbieramy same główki mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie. Zebrane główki wysypujemy na białe płótno (u mnie stary biały obrus, mlecze zostawiają plamy które niczym nie wybawicie), zostawiamy na około 1 godzinę, żeby małe owady powychodziły z kwiatków.
Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę od momentu zagotowania.
Po godzinie gotowania kwiaty odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnie za pomocą gazy lub ściereczki przecedzamy wywar z kwiatów.
Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 3-4 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy pożądana płynną, gęstą konsystencję.
Gotowy miód przelewamy do wyparzonych małych słoiczków.
U mnie z takiej porcji wyszły 4 słoiczki po dżemie i 4 słoiczki po przecierze gęstego, płynnego miodu.