Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mód z mai czyli płynne złoto zwany też miodem z mniszka lekarskiego, czy syropem z mleczy to doskonały domowy sposób na przeziębienia i bóle gardła. Niezastąpiony w okresie zimowym, można go jeść samego lub dodawać do herbaty, a nawet smarować chleb. U mnie wygląda jak gesty mód spadziowy, a w smaku można wyczuć nutę karmelu połączoną z cytryną i pysznym aromatem z kwiatów mai. Teraz jest idealny czas na wypróbowanie przepisu, kiedy kwiaty mleczów są w pełnym rozkwicie.
Na łące, najlepiej takiej z dala od drogi, zbieramy same główki mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie. Zebrane główki wysypujemy na białe płótno (u mnie stary biały obrus, mlecze zostawiają plamy które niczym nie wybawicie), zostawiamy na około 1 godzinę, żeby małe owady powychodziły z kwiatków.
Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę od momentu zagotowania.
Po godzinie gotowania kwiaty odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnie za pomocą gazy lub ściereczki przecedzamy wywar z kwiatów.
Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 3-4 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy pożądana płynną, gęstą konsystencję.
Gotowy miód przelewamy do wyparzonych małych słoiczków.
U mnie z takiej porcji wyszły 4 słoiczki po dżemie i 4 słoiczki po przecierze gęstego, płynnego miodu.
Przepis dnia
dobrze wszystkim znany chwast; mlecz czyli mniszek lekarski to skarbnica wita...
Odsłon: 60003
syropek działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrze...
Odsłon: 16923
Przepis dnia
Taka herbatka jest dobra na kaszel, pomaga w bólach reumatycznych i przy obf...
Odsłon: 573
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2113
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 63
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2113
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 63
Składniki
Na łące, najlepiej takiej z dala od drogi, zbieramy same główki mniszka lekarskiego w pełnym rozkwicie. Zebrane główki wysypujemy na białe płótno (u mnie stary biały obrus, mlecze zostawiają plamy które niczym nie wybawicie), zostawiamy na około 1 godzinę, żeby małe owady powychodziły z kwiatków.
Oczyszczone kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez około 1 godzinę od momentu zagotowania.
Po godzinie gotowania kwiaty odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Następnie za pomocą gazy lub ściereczki przecedzamy wywar z kwiatów.
Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i sok wyciśnięty z cytryn.
Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu gotujemy około 3-4 godzin bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż uzyskamy pożądana płynną, gęstą konsystencję.
Gotowy miód przelewamy do wyparzonych małych słoiczków.
U mnie z takiej porcji wyszły 4 słoiczki po dżemie i 4 słoiczki po przecierze gęstego, płynnego miodu.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki z kurkumą
Przetwory
Ogórki konserwowe babci Halinki
Przetwory
Ogórki z miodem
Przetwory
Śliwki kiszone
Ogórki z kurkumą
Dla wielbicieli ogórków na słodko
Odsłon: 75
Ogórki konserwowe babci Halinki
Sprawdzony przepis babci Halinki na ogórki konserwowe. Za niepowtarzalny smak...
Odsłon: 3550