Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz czasem ochotę na mizerię, ale brakuje ci czasu, żeby przygotowywać ją za każdym razem od nowa? Ten przepis pozwoli ci przygotować ogórki na zapas!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11964
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16493
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5305
Składniki
Ogórki umyj i namocz w wodzie, jeśli były zbierane sporo wcześniej, by nabrały jędrności. Następnie obierz je ze skórki, choć nie jest to konieczne, i pokrój w cienkie plasterki jak na mizerię. Możesz to zrobić w robocie kuchennym, na tarce lub ręcznie.
Pokrojone ogórki przełóż do miski, zasyp solą i wymieszaj. Naczynie odstaw na godzinę, by puściły soki. Po tym czasie do garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj zalewę. Następnie posiekaj drobno koperek i dodaj go wraz z ziarnami pieprzu do zalewy.
Wyparz słoiki, jeśli nie przygotowałeś ich wcześniej. Układaj ogórki dość ciasno w słoikach i zalej zalewą. Zakręć wieczka i pasteryzuj około 5-10 minut. Najlepiej, by słoiki były jednakowej wielkości, dzięki czemu będziesz mógł je zapasteryzować wszystkie jednocześnie. Po wyjęciu z garnka, postaw słoiki do góry dnem na blacie kuchennym i przykryj ściereczką. Mizeria będzie gotowa do spożycia od razu, jednak najlepiej smakuje po kilku dniach. Część ostudzonych słoików możesz wynieść do chłodnego, suchego i zacienionego miejsca.