Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mizeria z gruntowych, lipcowych ogórków jest najsmaczniejsza. Zimą możemy tylko pomarzyć o takiej mizerii, ale jeśli smaczne, świeże gruntowe ogórki zamkniemy w słoikach to będziemy cieszyć się nią i w grudniu i w lutym.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 181
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 181
Składniki
Ogórki myjemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie obieramy je cieniutko. Każdego ogórka kroimy w plasterki, jak na mizerię. Przekładamy do dużej miski. Do pokrojonych ogórków wsypujemy jedną, płaską łyżkę soli kamiennej. Dodajemy też czubatą łyżkę cukru. Następnie wlewamy jeszcze cztery łyżki octu spirytusowego 10 %. Siekamy drobno koperek i dodajemy do ogórków. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i przykrywamy. Odkładamy ogórki na 2-3 godziny, aby puściły wodę i całość połączyła się smakami. Możemy w międzyczasie przemieszać mizerię.
Myjemy i wyparzamy słoiki oraz zakrętki. Wypełniamy słoiki mizerią. Staramy się nakładać do słoików po tyle samo warzyw i płynu. Upychamy ciasno ogórki w słoikach. Na samym końcu dolewamy jeszcze resztki zebranej na dnie garnka wody. Pamiętamy o tym, by zostawić około 1-2 cm wolnej przestrzeni u góry słoików. Tak przygotowane słoiki można mocno zakręcić. Należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji, czyli 8-10 minut licząc od zagotowania. Po wyjęciu słoików z garnka odwracamy je do góry dnem i możemy dodatkowo przykryć słoiki ręcznikiem, by woniej się studziły. Mizeria w słoikach na zimę gotowa!