Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mizeria z ogórków, smakuje jak pikle. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Jest to mój autorski przepis według którego robię od 40 lat.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231709
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4936
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36244
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1398
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231709
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4936
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36244
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1398
        
        
                Składniki
Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła.
Przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia.
Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej.
Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą.
Zakręcamy szczelnie słoiki.
Wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły.
Zimne słoiki z mizerią wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki. Smacznego!!!