Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna mizeria z ogórków, smakuje jak pikle. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań obiadowych. Jest to mój autorski przepis według którego robię od 40 lat.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2065
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2065
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 30
Składniki
Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła.
Przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia.
Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej.
Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą.
Zakręcamy szczelnie słoiki.
Wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły.
Zimne słoiki z mizerią wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki. Smacznego!!!