Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przepyszna sałatka z młodej kapusty i papryki świetnie nadaje się do wekowania. Zamknijcie smak tej sałatki w słoiku i delektujcie się nią w jesienno – zimowe dni. Sałatka składa się z kilku prostych i łatwo dostępnych składników, w taki właśnie sposób robiła ja moja babcia.
miska, noz, szatkownica, deska do krojenia, garnek, słoiki i nakrętki
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Kapustę opłukać, oczyścić z brzydkich liści i usunąć z niej głąb. Następnie podzielić na mniejsze części i poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i dodać do niej startą na grubych oczkach marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojone w paseczki papryki. Całość zasypać solą, dobrze wymieszać i odstawić na godzinę na bok.
W międzyczasie zrobić zalewę: W garnku zagotować wszystkie składniki na zalewę. Kiedy zalewa się zagotuje a cukier rozpuści zalewę zdjąć z grzania i lekko przestudzić. Jeszcze ciepłą zalewą zalewać odstaną kapustę. Kapustę doprawić do smaku pieprzem, całość bardzo dobrze wymieszać i ponownie odstawić na godzinę, aby smaki się dobrze przegryzły.
Tak przygotowana kapustą wypełniać dobrze umyte i wyparzone słoiki. Kapustę dobrze w słoikach ubić i na koniec zalać zalewą z dna miski. Słoiki zakręcić wyparzonymi, czystymi nakrętkami, polecam zawsze używać nowych nakrętek. Tak przygotowane słoiki pasteryzować przez 15 minut od zagotowania wody. Smacznego!