Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka jesienna z owoców pigwy na podniesienie odporności, oczyszczenie naczyń krwionośnych i przeciw zakrzepicy to nie jest mój pomysł. Wykorzystałam przepis pana Romana Sklepowicza, który od czasu do czasu publikuje receptury na Facebooku i w innych mediach. Ja trafiłam na ten przepis przypadkiem, a że mam do zagospodarowania owoce pigwy z własnego ogrodu i inne ingrediencje też są obecne w szafkach i szufladach – więc nastawiam nalewkę na odporność i przeciw zakrzepicy. W dobie rozmaitych chorób infekcyjnych na pewno warto ją mieć w domowej apteczce.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Owoce pigwy umyj dokładnie, pozbywając się wszystkich włosków obecnych na skórce. Przetnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne wraz z pestkami (nie wyrzucaj!) i pokrój drobno lub zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ja oczywiście ułatwiam sobie życie, więc użyłam malaksera z odpowiednią wkładką, co i Tobie polecam. Rozdrobnione pigwy umieść w słoju.
Ze śliwek wyjmij pestki. Nie zaszkodzi też pokroić je drobniej przed wrzuceniem do słoja.
Winogrona oderwij od szypułek i również wrzuć do słoja.
Imbir umyj dokładnie i pokrój drobno lub też zetrzyj na dużych oczkach tarki. I oczywiście dodaj do słoja.
Ostre papryczki wraz z pestkami (odrzuć tylko ogonki) pokrój drobno i dodaj do słoja.
Umieść w nim również pozostałe składniki – pyłek pszczeli,
laski cynamonu
i gwiazdki anyżu.
Wszystkie ingrediencje umieszczone w słoju zalej spirytusem 95% – ma być go tyle, by przykrył składniki.
Nalewkę wytrawiaj przez 100-120 dni (czyli przez około 3-4 miesiące), potrząsając słojem przynajmniej raz w tygodniu. Następnie odcedź nalewkę, przefiltruj (tutaj bardzo polecam filtry do cedzenia mleka, są po prostu genialne!) i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym miejscu (lub w ciemnym szkle), zażywaj łyżkę nalewki 2 razy dziennie. W przypadku infekcji warto zwiększyć dawkowanie do 4 łyżek każdego dnia, w dawkach podzielonych.