Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ilu kucharzy - tyle sposobów na ogórki. Najwięcej kontrowersji budzi temperatura wody. Ja wodę gotuję, rozpuszczam w niej sól, a ogórki zalewam gdy przestygnie ona do około 20 stopni Celcjusza. Dlaczego? Dodajemy koper, liście chrzanu czy porzeczki, czosnek a gorąca woda może pozbawić je wartościowych właściwości.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5821
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 313
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5821
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 14391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 313
Składniki
Ogórki dokładnie myję i zostawiam je w wodzie na jakiś czas (nie jest to konieczne, ale wtedy nie miękną zimą). Ogórki upycham w słoikach, tak by nie miały możliwości manewru. Pomiędzy ogórki wkładam kwiat kopru, ząbek czosnku, liść czarnej porzeczki, kawałek korzenia chrzanu (lub chociaż listek) ewentualnie trochę gorczycy lecz niekoniecznie.
Słoiki zalewam wodą z solą - 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody i odstawiam na kilka dni. Ogórki stoją na podstawce gdyż może wyciekać z nich woda, codziennie dokręcam pokrywki, a po kilku dniach wynoszę do piwnicy.
Po kilku dniach wyglądają tak.