Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ilu kucharzy - tyle sposobów na ogórki. Najwięcej kontrowersji budzi temperatura wody. Ja wodę gotuję, rozpuszczam w niej sól, a ogórki zalewam gdy przestygnie ona do około 20 stopni Celcjusza. Dlaczego? Dodajemy koper, liście chrzanu czy porzeczki, czosnek a gorąca woda może pozbawić je wartościowych właściwości.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 153
Składniki
Ogórki dokładnie myję i zostawiam je w wodzie na jakiś czas (nie jest to konieczne, ale wtedy nie miękną zimą). Ogórki upycham w słoikach, tak by nie miały możliwości manewru. Pomiędzy ogórki wkładam kwiat kopru, ząbek czosnku, liść czarnej porzeczki, kawałek korzenia chrzanu (lub chociaż listek) ewentualnie trochę gorczycy lecz niekoniecznie.
Słoiki zalewam wodą z solą - 2 płaskie łyżki soli na 1 litr wody i odstawiam na kilka dni. Ogórki stoją na podstawce gdyż może wyciekać z nich woda, codziennie dokręcam pokrywki, a po kilku dniach wynoszę do piwnicy.
Po kilku dniach wyglądają tak.