Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, stary przepis na ogórki kiszone do spiżarni. Najważniejsze są proporcje soli w zalewie i dobrej jakości ogórki. Reszta to prosta historia!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 135
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 135
Składniki
Aby ogórki na zimę były twarde i jędrne dodajemy do słoików korzeń chrzanu. Można też dodać dla lepszego smaku liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni. Ogórki przed kiszeniem myjemy i zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny ( będą słodkie i chrupiące). Wstawiamy do garnka 2 litry wody i gotujemy ją( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia, solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do przetworów używamy zawsze sól kamienną niejodowaną, a najlepiej specjalnie dedykowaną do zapraw. W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 liścia chrzanu, mały kawałek korzenia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy dobrze nakrętki i odstawiamy do spiżarni. Po zakręceniu słoików można odwrócić je do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Odwracanie słoików do góry dnem nie jest konieczne ponieważ w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki powinny się zamknąć, ale tak robiła nasza babcia i my ten rytuał naśladujemy. Po dwóch tygodniach ogórki kiszone są gotowe do spożycia!