Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone, to jedna z najpopularniejszych form przechowywania ogórków podczas zimy. Ogórki zaprawione wg tego przepisu, dzięki dodatkowi cukru nie ukiszą się zbyt mocno, pozostaną dość twarde i dłużej będzie można je przechowywać.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 176
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 527
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 630
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 936
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 176
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 527
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 87
Polecam.
Odsłon: 630
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 936
Składniki
Przygotować 4 litrowe słoiki i wyparzyć gorącą wodą. Ogórki dokładnie umyć i usunąć resztki szypułek. Na dnie każdego słoika ułożyć po 2 liście wiśni i po 1 baldachimie kopru (najlepiej suszonego). Następnie dość ciasno poukładać ogórki w słoikach. W szpary między ogórkami wcisnąć kawałki chrzanu pokrojonego w cienkie słupki oraz ząbki czosnku (ja daję w całości, ale można pokroić). Wodę, cukier i sól dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli i cukru. Zalać przygotowane ogórki zalewą i zamknąć słoiki. Odstawić na kilka dni, pamiętając, że świeżo zaprawione ogórki mogą "wykipieć". Po 4-5 dniach ogórki można przenieść do piwnicy. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Soli można użyć zwykłej kuchennej, ale sól kamienna będzie w tym przypadku znacznie lepszą opcją. Opcjonalnie do każdego słoika można dołożyć po jednym liściu porzeczki, dębu lub winogrona. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)