Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone na zimę przez pierwsze 3–4 dni trzymaj w temperaturze pokojowej, żeby ruszył proces fermentacji. Potem przenieś w chłodne miejsce (piwnica, spiżarnia). Po 2-3 tygodniach ogórki będą już ukiszone, ale najlepsze stają się po ok. miesiącu. Mogą spokojnie stać całą zimę.
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11940
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39364
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 11940
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39364
Składniki
Umyj i osusz ogórki. Jeśli to konieczne, odetnij końcówki. Do wyparzonych słoików, które są suche i dobrze wyczyszczone, włóż gałązkę koperku. Ogórki wkładaj ciasno pionowo lub poziomo, aby dobrze się zmieściły i nie wypływały. Wrzuć teraz czosnek, chrzan, gorczycę. Przykryj koperkiem z wierzchu.
Do garnka wlej 1 litr wody, wsyp kopiastą łyżkę soli i płaską łyżeczkę cukru. Podgrzewaj mieszając, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Doprowadź do zagotowania, następnie odstaw na kilka minut, aby lekko przestygła (nie lej wrzątku).
Zalej ogórki kiszone w słoikach, aby całkowicie były przykryte. Od razu zakręć słoiki mocno wyparzonymi nakrętkami. Postaw do góry dnem na 24 godziny, przykryj ściereczką. Po tym czasie odwróć i sprawdź, czy pokrywki są wciągnięte.