Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic smaczniejszego niż domowe, chrupiące ogórki kiszone na zimę. Przepisów na domowe kiszonki jest wiele, ale te najcenniejsze przetrwały próbę czasu. Babcie mają swoje sprawdzone sposoby na kiszenie ogórków, które wychodzą bardzo smaczne, jędrne i pachnące chrzanem, czosnkiem i koprem. Podany przepis obejmuje 5 kg ogórków, ale możesz zakisić tyle, ile potrzebujesz. Najważniejsze to trzymać się proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody.
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7736
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 185
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7736
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 34
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 185
Składniki
Jeśli używasz ogórków ze swojego ogrodu, wystarczy, że dokładnie je umyjesz. Ogórki przyniesione z warzywniaka możesz wrzucić na 2 godziny do wody, aby odzyskały jędrność.
Obierz chrzan i pokrój w słupki. Obierz czosnek, możesz go pokroić w cienkie paski lub zostaw w całości. Podgrzej wodę w garnku i wsyp wymaganą ilość soli. Jeśli zalejesz ogórki ciepłą, prawie gorąca wodą szybciej się ukiszą.
Do czystych słoików (lub jednego wielkiego) wrzuć kilka ziaren gorczycy, ząbków czosnku i kawałki chrzanu. Możesz dodać także listki laurowe, ziarna pieprzu lub gałązki krzewu porzeczki. Ciasno układaj ogórki. Na wierzch słojów ułóż baldachimy kopru oraz więcej chrzanu i czosnku. Zalej ogórki ciepłą lub zimną solanką i mocno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe miejsce, aby dobrze się zakisiły, a po tygodniu przenieś do chłodnej spiżarni lub piwnicy. Ogórki zalane gorącą wodą będą już gotowe po 24 godzinach.