Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic smaczniejszego niż domowe, chrupiące ogórki kiszone na zimę. Przepisów na domowe kiszonki jest wiele, ale te najcenniejsze przetrwały próbę czasu. Babcie mają swoje sprawdzone sposoby na kiszenie ogórków, które wychodzą bardzo smaczne, jędrne i pachnące chrzanem, czosnkiem i koprem. Podany przepis obejmuje 5 kg ogórków, ale możesz zakisić tyle, ile potrzebujesz. Najważniejsze to trzymać się proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27143
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5620
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 239
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27143
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 62
Składniki
Jeśli używasz ogórków ze swojego ogrodu, wystarczy, że dokładnie je umyjesz. Ogórki przyniesione z warzywniaka możesz wrzucić na 2 godziny do wody, aby odzyskały jędrność.
Obierz chrzan i pokrój w słupki. Obierz czosnek, możesz go pokroić w cienkie paski lub zostaw w całości. Podgrzej wodę w garnku i wsyp wymaganą ilość soli. Jeśli zalejesz ogórki ciepłą, prawie gorąca wodą szybciej się ukiszą.
Do czystych słoików (lub jednego wielkiego) wrzuć kilka ziaren gorczycy, ząbków czosnku i kawałki chrzanu. Możesz dodać także listki laurowe, ziarna pieprzu lub gałązki krzewu porzeczki. Ciasno układaj ogórki. Na wierzch słojów ułóż baldachimy kopru oraz więcej chrzanu i czosnku. Zalej ogórki ciepłą lub zimną solanką i mocno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe miejsce, aby dobrze się zakisiły, a po tygodniu przenieś do chłodnej spiżarni lub piwnicy. Ogórki zalane gorącą wodą będą już gotowe po 24 godzinach.