Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Ogórki kiszone przepis babci
  • Przetwory
  • Przepis na

Ogórki kiszone przepis babci

12.05.2025 Odsłon: 39433
5.0 (45 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Przepisów na domowe kiszonki jest wiele, ale te najcenniejsze przetrwały próbę czasu i sprawdzają się właściwie zawsze. Nasze babcie miały proste i domowe sposoby na ogórki kiszone. Stary przepis, który znajdziesz poniżej, pozwoli ci zrobić bardzo smaczne, jędrne, pachnące chrzanem, czosnkiem i koprem ogórki kiszone. To idealny dodatek do kanapek ze świeżym pieczywem, dań głównych z mięsem, na grilla, a także jako składnik wielu przepisów na sałatki domowe. 

Ogórki kiszone – stary przepis babci 

Ogórki kiszone według starego przepisu babci to prawdziwy smak dzieciństwa, którego nie da się porównać z żadnym sklepowym odpowiednikiem. Ten klasyczny sposób kiszenia przekazywany był z pokolenia na pokolenie, a jego sekretem są nie tylko świeże składniki, ale też cierpliwość i odpowiednio dobrane proporcje.  

Podany przepis na ogórki kiszone dotyczy aż 5 kilogramów, ale możesz go zmodyfikować w zależności od potrzeb. Najważniejsze to trzymać się jednej prostej zasady: 1 duża łyżka soli wystarczy na każdy 1 litr wody. Niezbędne są też składniki, takie jak koper (razem z baldaszkami i łodygami), korzeń chrzanu, czosnek i gorczyca. 

Smak ogórków kiszonych jest jeszcze lepszy, kiedy postawisz na własne warzywa. Podobnie jest z innymi przepisami na przetwory domowe. Jeśli nie masz takiej możliwości, wybierz sprawdzonego dostawcę z lokalnego targu albo bazarku. Najlepiej nadają się ogórki gruntowe średniej wielkości – nie za duże i nie za małe. Ważne, aby były jędrne, bez uszkodzeń skórki, świeżo zebrane lub jak najświeższe. Ogórki po przyniesieniu do domu wrzuć na 1-2 godziny do wody, dzięki czemu odzyskają jędrność.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak kisić ogórki według starego przepisu? 

Przygotowanie ogórków kiszonych według przepisu babci rozpocznij od dodatków. Chrzan trzeba obrać i podzielić na mniejsze części. Obrany czosnek można podzielić na pół albo w paski, ale jak zostawisz całe ząbki czosnku, nic się nie stanie.  

Bardzo ważna jest zalewa do ogórków kiszonych. Choć powstaje z dwóch prostych składników, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Użyj soli kamiennej niejodowanej, będziesz mieć pewność, że fermentacja przebiegnie sprawnie. Woda przegotowana może być zimna, ale jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie, zalewaj ogórki lekko gorącą solanką (nie wrzątkiem!). Dzięki temu pierwsze efekty będą widoczne już po 24 godzinach.  

Do kiszenia przygotuj słoiki równej wielkości. Muszą być wyparzone, suche i czyste. Dotyczy to nie tylko szkła, ale także pokrywek. Jeśli chcesz przygotować ogórki kiszone według przepisu babci w jednym słoiku – nie ma problemu. Na spód wrzuć kilka ziaren gorczycy, ząbki czosnku i kawałki chrzanu. Ułóż ciasno ogórki (w pionie albo poziomie). Powinny się ze sobą stykać, aby pod wpływem wody, nie podniosły się za bardzo do góry i nie zaczęły wypływać. Nie mogą się jednak uszkodzić podczas wkładania do słoików, więc zrób to delikatnie. Na wierzch połóż baldachimy kopru, czosnek i chrzan. Zalej ogórki solanką i mocno zakręć słoiki.  

Jak przechowywać ogórki kiszone? 

Po zalaniu ogórków solanką i szczelnym zamknięciu słoików, bardzo ważne jest, aby przez pierwsze kilka dni przechowywać je w ciepłym miejscu (np. w kuchni). Dzięki temu proces fermentacji ruszy szybko i ogórki zaczną się kisić. Po kilku dniach, kiedy solanka stanie się lekko mętna, słoiki należy przenieść do chłodniejszego miejsca, np. spiżarni albo piwnicy. W takich warunkach mogą być przechowywane na zimę.  

Co dodać do przepisu na ogórki kiszone? 

Przepis na ogórki kiszone możesz urozmaicić dodatkami, które wpłyną na chrupkość, jędrność oraz smak. Wszystko zależy od tego, co masz aktualnie w domu albo co możesz łatwo zdobyć. Wypróbuj gałązki albo liście czarnej porzeczki, które zadbają o twardość ogórków kiszonych. Przepis babci uwzględnia też liście wiśni. One również poprawiają chrupkość i smak.  

Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie jednej kulki ziela angielskiego albo liścia laurowego do słoika, aby uzyskać lekko korzenny i głęboki aromat. Ziarenka pieprzu z kolei dodają delikatnej ostrości.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2726

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 98

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1825

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 210

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1545

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6310

do 15 min 15 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2726

do 15 min 15 min
20
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 98

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1825

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 210

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1545

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6310

do 15 min 15 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Ogórki kiszone przepis babci
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

  • 5 kg świeżych ogórków gruntowych
  • 10 litrów wody
  • 10 czubatych łyżek soli kamiennej niejodowanej do przetworów lub kłodawskiej
  • koper razem z baldaszkami i łodygami (ok. 200-300 g)
  • 4-5 korzeni chrzanu
  • 4-6 główek czosnku
  • 1 opakowanie gorczycy
  • ew liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gałązki porzeczki
Sposób przygotowania:
1

Jeśli używasz ogórków ze swojego ogrodu, wystarczy, że dokładnie je umyjesz. Ogórki przyniesione z warzywniaka możesz wrzucić na 2 godziny do wody, aby odzyskały jędrność.

2

Obierz chrzan i pokrój w słupki. Obierz czosnek, możesz go pokroić w cienkie paski lub zostaw w całości. Podgrzej wodę w garnku i wsyp wymaganą ilość soli. Jeśli zalejesz ogórki ciepłą, prawie gorąca wodą szybciej się ukiszą.

3

Do czystych słoików (lub jednego wielkiego) wrzuć kilka ziaren gorczycy, ząbków czosnku i kawałki chrzanu. Możesz dodać także listki laurowe, ziarna pieprzu lub gałązki krzewu porzeczki. Ciasno układaj ogórki. Na wierzch słojów ułóż baldachimy kopru oraz więcej chrzanu i czosnku. Zalej ogórki ciepłą lub zimną solanką i mocno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe miejsce, aby dobrze się zakisiły, a po tygodniu przenieś do chłodnej spiżarni lub piwnicy. Ogórki zalane gorącą wodą będą już gotowe po 24 godzinach.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki