Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na domowe kiszonki jest wiele, ale te najcenniejsze przetrwały próbę czasu i sprawdzają się właściwie zawsze. Nasze babcie miały proste i domowe sposoby na ogórki kiszone. Stary przepis, który znajdziesz poniżej, pozwoli ci zrobić bardzo smaczne, jędrne, pachnące chrzanem, czosnkiem i koprem ogórki kiszone. To idealny dodatek do kanapek ze świeżym pieczywem, dań głównych z mięsem, na grilla, a także jako składnik wielu przepisów na sałatki domowe.
Ogórki kiszone według starego przepisu babci to prawdziwy smak dzieciństwa, którego nie da się porównać z żadnym sklepowym odpowiednikiem. Ten klasyczny sposób kiszenia przekazywany był z pokolenia na pokolenie, a jego sekretem są nie tylko świeże składniki, ale też cierpliwość i odpowiednio dobrane proporcje.
Podany przepis na ogórki kiszone dotyczy aż 5 kilogramów, ale możesz go zmodyfikować w zależności od potrzeb. Najważniejsze to trzymać się jednej prostej zasady: 1 duża łyżka soli wystarczy na każdy 1 litr wody. Niezbędne są też składniki, takie jak koper (razem z baldaszkami i łodygami), korzeń chrzanu, czosnek i gorczyca.
Smak ogórków kiszonych jest jeszcze lepszy, kiedy postawisz na własne warzywa. Podobnie jest z innymi przepisami na przetwory domowe. Jeśli nie masz takiej możliwości, wybierz sprawdzonego dostawcę z lokalnego targu albo bazarku. Najlepiej nadają się ogórki gruntowe średniej wielkości – nie za duże i nie za małe. Ważne, aby były jędrne, bez uszkodzeń skórki, świeżo zebrane lub jak najświeższe. Ogórki po przyniesieniu do domu wrzuć na 1-2 godziny do wody, dzięki czemu odzyskają jędrność.
Przygotowanie ogórków kiszonych według przepisu babci rozpocznij od dodatków. Chrzan trzeba obrać i podzielić na mniejsze części. Obrany czosnek można podzielić na pół albo w paski, ale jak zostawisz całe ząbki czosnku, nic się nie stanie.
Bardzo ważna jest zalewa do ogórków kiszonych. Choć powstaje z dwóch prostych składników, warto pamiętać o kilku wskazówkach. Użyj soli kamiennej niejodowanej, będziesz mieć pewność, że fermentacja przebiegnie sprawnie. Woda przegotowana może być zimna, ale jeśli chcesz przyspieszyć kiszenie, zalewaj ogórki lekko gorącą solanką (nie wrzątkiem!). Dzięki temu pierwsze efekty będą widoczne już po 24 godzinach.
Do kiszenia przygotuj słoiki równej wielkości. Muszą być wyparzone, suche i czyste. Dotyczy to nie tylko szkła, ale także pokrywek. Jeśli chcesz przygotować ogórki kiszone według przepisu babci w jednym słoiku – nie ma problemu. Na spód wrzuć kilka ziaren gorczycy, ząbki czosnku i kawałki chrzanu. Ułóż ciasno ogórki (w pionie albo poziomie). Powinny się ze sobą stykać, aby pod wpływem wody, nie podniosły się za bardzo do góry i nie zaczęły wypływać. Nie mogą się jednak uszkodzić podczas wkładania do słoików, więc zrób to delikatnie. Na wierzch połóż baldachimy kopru, czosnek i chrzan. Zalej ogórki solanką i mocno zakręć słoiki.
Po zalaniu ogórków solanką i szczelnym zamknięciu słoików, bardzo ważne jest, aby przez pierwsze kilka dni przechowywać je w ciepłym miejscu (np. w kuchni). Dzięki temu proces fermentacji ruszy szybko i ogórki zaczną się kisić. Po kilku dniach, kiedy solanka stanie się lekko mętna, słoiki należy przenieść do chłodniejszego miejsca, np. spiżarni albo piwnicy. W takich warunkach mogą być przechowywane na zimę.
Przepis na ogórki kiszone możesz urozmaicić dodatkami, które wpłyną na chrupkość, jędrność oraz smak. Wszystko zależy od tego, co masz aktualnie w domu albo co możesz łatwo zdobyć. Wypróbuj gałązki albo liście czarnej porzeczki, które zadbają o twardość ogórków kiszonych. Przepis babci uwzględnia też liście wiśni. One również poprawiają chrupkość i smak.
Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie jednej kulki ziela angielskiego albo liścia laurowego do słoika, aby uzyskać lekko korzenny i głęboki aromat. Ziarenka pieprzu z kolei dodają delikatnej ostrości.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2784
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 764
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2784
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 764
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Jeśli używasz ogórków ze swojego ogrodu, wystarczy, że dokładnie je umyjesz. Ogórki przyniesione z warzywniaka możesz wrzucić na 2 godziny do wody, aby odzyskały jędrność.
Obierz chrzan i pokrój w słupki. Obierz czosnek, możesz go pokroić w cienkie paski lub zostaw w całości. Podgrzej wodę w garnku i wsyp wymaganą ilość soli. Jeśli zalejesz ogórki ciepłą, prawie gorąca wodą szybciej się ukiszą.
Do czystych słoików (lub jednego wielkiego) wrzuć kilka ziaren gorczycy, ząbków czosnku i kawałki chrzanu. Możesz dodać także listki laurowe, ziarna pieprzu lub gałązki krzewu porzeczki. Ciasno układaj ogórki. Na wierzch słojów ułóż baldachimy kopru oraz więcej chrzanu i czosnku. Zalej ogórki ciepłą lub zimną solanką i mocno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe miejsce, aby dobrze się zakisiły, a po tygodniu przenieś do chłodnej spiżarni lub piwnicy. Ogórki zalane gorącą wodą będą już gotowe po 24 godzinach.