Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetestuj najbardziej tradycyjny przepis na ogórki kiszone w kamionce, a możesz być pewny, że wyjdą perfekcyjnie. Dzięki tej staropolskiej metodzie ogórki nie będą puste w środku, wyjdą też jędrne, chrupiące i aromatyczne, czyli po prostu idealne.
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 5857
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 10247
Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 119
Przepis dnia
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 5857
Proste do wykonania ciasto, z efektem „wow” ;)
Odsłon: 10247
Składniki
Najpierw przygotuj ogórki gruntowe. Do kiszenia przydadzą się te mniejsze i twardsze, wtedy wyjdą lepsze w smaku. Zwróć też uwagę, czy nie mają uszkodzeń lub wgnieceń, takie lepiej pominąć. Wszystkie ogórki umyj pod bieżącą wodą, oczyść i wysusz. Możesz odkroić końcówki, wtedy do wnętrza szybciej przedostaną się przyprawy.
Wodę zagotuj, najlepiej sprawdzić na początku, ile jej potrzebujesz do swojego naczynia. Na każdy litr wody potrzeba 1 łyżki soli. Całość podgrzej, a następnie odstaw do delikatnego przestudzenia. Chrzan pokrój na kilka kawałków. Czosnek obierz ze skorupki, a następnie każdy z ząbków pokrój na plasterki. Koper świeży opłucz pod bieżącą wodą, osusz i odłóż.
Czystą i suchą kamionkę wyłóż połową kopru. Ułóż pierwszą część ogórków (połowę), dosyć ciasno. Pomiędzy nimi ułóż liść wiśni, porzeczki lub winogrona. Następnie ułóż drugą część ogórków gruntowych i posyp całość czosnkiem, chrzanem oraz zasyp ziarenkami gorczycy. Dodaj też pieprz czarny. Przykryj ogórki drugą częścią kopru.
Zalej przestudzoną wodą. Ogórki powinny być w całości zalane i nie wystawać. Wtedy jest większa szansa na to, że nie spleśnieją. Kamionkę przykryj i obciąż kamieniem. Przez 5-6 dni trzymaj ogórki kiszone w temperaturze pokojowej, najlepiej w ciemnym miejscu. Po tym czasie możesz je przenieść do pomieszczenia, które jest chłodne i suche. Jeśli chcesz zrobić ogórki małosolne to po 2-3 dniach będą gotowe.