Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie ogórków małosolnych to obowiązkowy punkt w sezonie ogórkowym.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17840
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 465
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5474
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2852
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17840
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 465
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5474
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2852
Składniki
Garnek, kamionka, czy też słoik powinien być czysty. Najlepiej odparzony wrzątkiem. Na samo dno położyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i liście chrzanu, liście laurowe oraz czosnek. Ogórki umyć, usunąć szypułki. Ogórki ciasno ułożyć w pojemniku. Składniki zalewy zagotować i wrzącą zalewą zalać ogórki tak, aby przykryła ogórki. Jeśli kisisz ogórki małosolne w słoiku, to tylko lekko przymknij je przykrywką z przepływem powietrza lub zastosuj gazę. Jeśli robisz małosolne w kamionce, zakryj kamionkę przykrywką, a w kołnierz wlej wodę. Ogórki małosolne zalewane gorącą zalewą można już jeść po 2 dniach od zakiszenia. Małosolne zalane zimną zalewą próbujemy po czterech dniach kiszenia. Ogórki małosolne powinny być zjedzone w ciągu 2-7 dni od umieszczenia ich w pojemniku.