Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie ogórków małosolnych to obowiązkowy punkt w sezonie ogórkowym.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4256
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2542
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11197
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4256
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2542
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1845
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11197
Składniki
Garnek, kamionka, czy też słoik powinien być czysty. Najlepiej odparzony wrzątkiem. Na samo dno położyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu i liście chrzanu, liście laurowe oraz czosnek. Ogórki umyć, usunąć szypułki. Ogórki ciasno ułożyć w pojemniku. Składniki zalewy zagotować i wrzącą zalewą zalać ogórki tak, aby przykryła ogórki. Jeśli kisisz ogórki małosolne w słoiku, to tylko lekko przymknij je przykrywką z przepływem powietrza lub zastosuj gazę. Jeśli robisz małosolne w kamionce, zakryj kamionkę przykrywką, a w kołnierz wlej wodę. Ogórki małosolne zalewane gorącą zalewą można już jeść po 2 dniach od zakiszenia. Małosolne zalane zimną zalewą próbujemy po czterech dniach kiszenia. Ogórki małosolne powinny być zjedzone w ciągu 2-7 dni od umieszczenia ich w pojemniku.