Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Ogórki po taszkiencku
  • Przetwory
  • Przepis na

Ogórki po taszkiencku

01.09.2023 Odsłon: 885
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Przepis na ogórki po taszkiencku wyszperałam w czeluściach Internetu. A że bardzo mi się spodobał, to postanowiłam go wypróbować. I tak oto zrobiłam ogórki marynowane w soku pomidorowym, bo tym w istocie są ogórki po taszkiencku. To jest rodzaj osobliwej marynaty, gdzie zamiast wody z octem używa się soku pomidorowego. Uważam, że jest to fenomenalny pomysł, żeby w słoju nie przechowywać wody, tylko sok warzywny. Po zjedzeniu ogórków sok można wypić i nic się nie zmarnuje. Choć nie wykluczam, że są ludzie, którzy wypijają również marynatę przygotowaną z octu i wody, to u nas nie ma na nią amatorów. A na sok pomidorowy zawsze znajdą się chętni!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 371

do 30 min 30 min
6
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 59

do 15 min 15 min
6
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 159

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 187

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2835

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4208

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Sałatki

Młoda kapusta na ciepło

Sałatki Młoda kapusta na ciepło

Młoda kapusta na ciepło, zaprawiona zaklepką z masła i mąki, przyprawiona sło...

  • Polska
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kiełbasy

Odsłon: 371

do 30 min 30 min
6
konhambos
konhambos
Dania główne

Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

  • Warzywa
  • Ryby

Odsłon: 59

do 15 min 15 min
6
konhambos
konhambos
Dodatki

Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Dodatki Domowy majonez bez jajka w 30 sekund

Żółtka jajek są kluczowym składnikiem majonezu, ponieważ zawierają lecytynę,...

  • Warzywa
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 159

do 15 min 15 min
7
smaki-katriny
smaki-katriny
Ciasta

Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

Ciasta Mannowiec/Kaszak/Grysikowiec czyli ciasto z kaszą manną bez pieczenia

zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Komunia
  • Do pracy
  • Kasze i ryż
  • Nabiał
  • Mleko
  • Orzechy
  • Ciasta

Odsłon: 187

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 2835

> 60 min >60 min
4
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Sałatki

różyczki kalafiora z pomidorami

Sałatki różyczki kalafiora z pomidorami

Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4208

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Ogórki po taszkiencku
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Składniki podstawowe
  • około 4 kg ogórków gruntowych, niezbyt dużych (warto mieć trochę więcej, bo różne kształty dają się różnie układać w słojach)
  • około 3,5 kg dojrzałych pomidorów, nie muszą być piękne i kształtne
  • wrzątek (około 4 litrów)
Ponadto – na każdy słoik o pojemności 900 ml
  • jeden baldach kwiatów kopru wraz z łodygą
  • jeden liść chrzanu (a jeśli jest bardzo duży, to pół liścia)
  • dwa ząbki czosnku, przekrojone na 2-4 części
  • jeden duży liść laurowy (lub dwa małe)
  • dwa-trzy liście wiśni
  • opcjonalnie – kilka innych liści (do wyboru: czarnej porzeczki, dębu, winorośli)
  • 5-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 20 g soli kamiennej do przetworów (niejodowanej i bez antyzbrylaczy)
  • 30 g cukru (a w praktyce – do smaku)
  • 3 ml esencji octowej 80% lub
  • zamiennie można użyć około 30 ml octu 10% (1/8 szklanki 240 ml) albo
  • 45 ml octu winnego czy jabłkowego 6% (trzy łyżki stołowe) lub
  • 55 ml octu 5% (prawie 1/4 szklanki 240 ml)
Sposób przygotowania:
1

Jak przygotowałam zalewę pomidorową? Pomidory umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam partiami. Przelałam na sito, a następnie przecedziłam, pomagając sobie łyżką. Pozostałe na sicie skórki i pestki wyrzuciłam na kompost. Gdybym przygotowywała większą ilość marynaty, to na pewno użyłabym przecieraka, ale przy zaledwie 3 kilogramach pomidorów nie chciało mi się go wyciągać i wolałam użyć nylonowego sita.

2

Przecedzony sok/przecier przelałam do dużego garnka, używając miarki. Okazało się, że uzyskałam 3,2 litra przecieru, który był trochę zbyt gęsty, dolałam więc pół litra wody. A to dlatego, że w internetowym przepisie użyto soku z sokowirówki, a nie przecieru, a on jest trochę rzadszy.

3

Sok pomidorowy doprowadziłam do wrzenia, a następnie gotowałam pod pokrywką przez jakieś 20 minut. Powstałej piany nie trzeba usuwać, ponieważ z czasem się rozproszy. Piana w niczym nie przeszkadza, a gotowanie soku o tyle ma sens, że podczas dłuższego podgrzewania uwalnia się z pomidorów więcej łatwo przyswajalnego likopenu. Bo pomidor jest takim właśnie cudakiem, który zyskuje wartości odżywcze podczas gotowania. Wprawdzie traci wtedy witaminę C, ale ona w naszej marynacie nie jest najważniejsza. Podczas gotowania soku pomidorowego miałam czas na przygotowanie słoików z przyprawami i ogórkami.

4

Przygotowanie słoików, ogórków i przypraw. Słoiki umyj dokładnie gorącą wodą z płynem, a jeszcze lepiej – w zmywarce. Wiele wpisów internetowych zaleca je wyparzać, ale moim zdaniem wystarczy porządne mycie i płukanie w gorącej wodzie. Jedynie nakrętki, zawsze nowe, dobrze jest wyparzyć wrzątkiem lub przez chwilę gotować w rondelku z wodą.

5

Ogórki umyj i jeśli były zebrane wczoraj lub przedwczoraj – zalej na noc bardzo zimną wodą w dużej misce. Przez noc odzyskają turgor i nie będą zwiędnięte podczas przetwarzania. Dobrze jest odciąć oba końce ogórków albo chociaż ten ciemnozielony, od strony ogonka, ale nie jest to absolutnie konieczne.

6

Na dno każdego słoika włóż koper, czosnek, laur, pieprz i wybrane aromatyczne liście,

7

a następnie wybierz zgrabne ogórki i poukładaj pionowo.

8

W razie możliwości uzupełnij ogórkami dobranymi wielkością, które ułożysz poziomo na wierzchu tak, aby jak najlepiej wypełnić słoik.

9

W dużym garnku lub w czajniku zagotuj 4 litry wody, a następnie wlej ten wrzątek do każdego ze słoików z liśćmi i ogórkami. Napełnij słoiki aż do brzegów i przykryj nakrętkami. Zostaw w spokoju na 15 minut, a następnie wylej wodę ze słoików.

10

W krajach byłego Związku Radzieckiego można kupić specjalne przykrywki do tego celu, ale u nas nie da się ich znaleźć. Trzeba radzić sobie inaczej – ja poprosiłam męża o zrobienie przykrywki do odcedzania zawartości słoików z 6 zaczepami.

11

I teraz mam taką fajną namiastkę.

12

Która jest bardzo użyteczna!

13

Przyprawianie i wekowanie. Do każdego słoika z ogórkami dodaj odmierzone: cukier, sól i esencję octową albo wybrany ocet.

14

Ja do odmierzania esencji octowej użyłam miarki o pojemności 1 ml. Wcześniej rzadko jej używałam, ale tu okazała się bardzo pomocna.

15

Sok pomidorowy, który wciąż stoi na palniku, na małym płomieniu i pozostaje w stanie wrzenia – przemieszaj, aby rzadsza część wymieszała się z gęstą. Wrzącym sokiem pomidorowym napełniaj słoiki z ogórkami, zostawiając bardzo niewielką przestrzeń pod nakrętkami (najwyżej pół centymetra).

16

Zakręcone słoiki przewracaj przez chwilę dnem do góry i na odwrót, aby cukier i sól się rozpuściły i wszystkie przyprawy mogły wymieszać się z sokiem. Uwaga, słoiki są gorące!

17

Zakręcone słoiki postaw dnem do góry na jakiejś ściereczce, a następnie nakryj grubym kocem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym przykrywaniu słoików chodzi o to, żeby stygły naprawdę wolno, bo tylko wtedy zamkną się skutecznie i trwale.

18

Źródło, z którego korzystałam, nie podaje, po jakim czasie można jeść ogórki po taszkiencku. Ale to jest przecież marynata, więc trzeba dać czas wszystkim smakom na przegryzienie się, wymieszanie i dojrzenie. Myślę zatem, że pierwszy słoik otworzymy i wypróbujemy gdzieś po miesiącu. Na początku ogórki po taszkiencku wyglądały tak.

19

A już po dwóch dniach - odrobinę inaczej. Mam nadzieję, że te ogórki okażą się sukcesem. Ja tymczasem około 20 września postaram się spróbować marynaty, a następnie edytować artykuł na blogu i dopisać wrażenia z degustacji, więc zaglądajcie, zapraszam. A na razie życzę nam wszystkim smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki