Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Ogórki po taszkiencku
  • Przetwory
  • Przepis na

Ogórki po taszkiencku

01.09.2023 Odsłon: 879
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Przepis na ogórki po taszkiencku wyszperałam w czeluściach Internetu. A że bardzo mi się spodobał, to postanowiłam go wypróbować. I tak oto zrobiłam ogórki marynowane w soku pomidorowym, bo tym w istocie są ogórki po taszkiencku. To jest rodzaj osobliwej marynaty, gdzie zamiast wody z octem używa się soku pomidorowego. Uważam, że jest to fenomenalny pomysł, żeby w słoju nie przechowywać wody, tylko sok warzywny. Po zjedzeniu ogórków sok można wypić i nic się nie zmarnuje. Choć nie wykluczam, że są ludzie, którzy wypijają również marynatę przygotowaną z octu i wody, to u nas nie ma na nią amatorów. A na sok pomidorowy zawsze znajdą się chętni!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 19

do 15 min 15 min
0

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3402

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 416

do 15 min 15 min
10
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 848

do 15 min 15 min
6
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Polsko- hiszpańskie tapas

Przekąski Polsko- hiszpańskie tapas

Małe pierożki inspirowane polską tradycją, ale z pikantnym hiszpańskim farszem.

  • Impreza
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
2
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Przekąski Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Śródziemnomorska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 62

do 30 min 30 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Napoje

Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Napoje Koktajl truskawkowy z borówkami i maślanką

Serdecznie witam i zapraszam na pyszny koktajl z truskawkowy z borówkami i ma...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Jagody
  • Banany
  • Nabiał

Odsłon: 19

do 15 min 15 min
0

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Ciasta Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta

Odsłon: 3402

do 30 min 30 min
12
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 416

do 15 min 15 min
10
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 848

do 15 min 15 min
6
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Polsko- hiszpańskie tapas

Przekąski Polsko- hiszpańskie tapas

Małe pierożki inspirowane polską tradycją, ale z pikantnym hiszpańskim farszem.

  • Impreza
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 123

do 30 min 30 min
2
Goodfood
Goodfood
Przekąski

Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Przekąski Karnawałowe Churrofaworki z kremem różanym i czekoladą

Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Śródziemnomorska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 62

do 30 min 30 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Ogórki po taszkiencku
Autor:
hajduczek-naturalnie
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Składniki podstawowe
  • około 4 kg ogórków gruntowych, niezbyt dużych (warto mieć trochę więcej, bo różne kształty dają się różnie układać w słojach)
  • około 3,5 kg dojrzałych pomidorów, nie muszą być piękne i kształtne
  • wrzątek (około 4 litrów)
Ponadto – na każdy słoik o pojemności 900 ml
  • jeden baldach kwiatów kopru wraz z łodygą
  • jeden liść chrzanu (a jeśli jest bardzo duży, to pół liścia)
  • dwa ząbki czosnku, przekrojone na 2-4 części
  • jeden duży liść laurowy (lub dwa małe)
  • dwa-trzy liście wiśni
  • opcjonalnie – kilka innych liści (do wyboru: czarnej porzeczki, dębu, winorośli)
  • 5-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 20 g soli kamiennej do przetworów (niejodowanej i bez antyzbrylaczy)
  • 30 g cukru (a w praktyce – do smaku)
  • 3 ml esencji octowej 80% lub
  • zamiennie można użyć około 30 ml octu 10% (1/8 szklanki 240 ml) albo
  • 45 ml octu winnego czy jabłkowego 6% (trzy łyżki stołowe) lub
  • 55 ml octu 5% (prawie 1/4 szklanki 240 ml)
Sposób przygotowania:
1

Jak przygotowałam zalewę pomidorową? Pomidory umyłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam partiami. Przelałam na sito, a następnie przecedziłam, pomagając sobie łyżką. Pozostałe na sicie skórki i pestki wyrzuciłam na kompost. Gdybym przygotowywała większą ilość marynaty, to na pewno użyłabym przecieraka, ale przy zaledwie 3 kilogramach pomidorów nie chciało mi się go wyciągać i wolałam użyć nylonowego sita.

2

Przecedzony sok/przecier przelałam do dużego garnka, używając miarki. Okazało się, że uzyskałam 3,2 litra przecieru, który był trochę zbyt gęsty, dolałam więc pół litra wody. A to dlatego, że w internetowym przepisie użyto soku z sokowirówki, a nie przecieru, a on jest trochę rzadszy.

3

Sok pomidorowy doprowadziłam do wrzenia, a następnie gotowałam pod pokrywką przez jakieś 20 minut. Powstałej piany nie trzeba usuwać, ponieważ z czasem się rozproszy. Piana w niczym nie przeszkadza, a gotowanie soku o tyle ma sens, że podczas dłuższego podgrzewania uwalnia się z pomidorów więcej łatwo przyswajalnego likopenu. Bo pomidor jest takim właśnie cudakiem, który zyskuje wartości odżywcze podczas gotowania. Wprawdzie traci wtedy witaminę C, ale ona w naszej marynacie nie jest najważniejsza. Podczas gotowania soku pomidorowego miałam czas na przygotowanie słoików z przyprawami i ogórkami.

4

Przygotowanie słoików, ogórków i przypraw. Słoiki umyj dokładnie gorącą wodą z płynem, a jeszcze lepiej – w zmywarce. Wiele wpisów internetowych zaleca je wyparzać, ale moim zdaniem wystarczy porządne mycie i płukanie w gorącej wodzie. Jedynie nakrętki, zawsze nowe, dobrze jest wyparzyć wrzątkiem lub przez chwilę gotować w rondelku z wodą.

5

Ogórki umyj i jeśli były zebrane wczoraj lub przedwczoraj – zalej na noc bardzo zimną wodą w dużej misce. Przez noc odzyskają turgor i nie będą zwiędnięte podczas przetwarzania. Dobrze jest odciąć oba końce ogórków albo chociaż ten ciemnozielony, od strony ogonka, ale nie jest to absolutnie konieczne.

6

Na dno każdego słoika włóż koper, czosnek, laur, pieprz i wybrane aromatyczne liście,

7

a następnie wybierz zgrabne ogórki i poukładaj pionowo.

8

W razie możliwości uzupełnij ogórkami dobranymi wielkością, które ułożysz poziomo na wierzchu tak, aby jak najlepiej wypełnić słoik.

9

W dużym garnku lub w czajniku zagotuj 4 litry wody, a następnie wlej ten wrzątek do każdego ze słoików z liśćmi i ogórkami. Napełnij słoiki aż do brzegów i przykryj nakrętkami. Zostaw w spokoju na 15 minut, a następnie wylej wodę ze słoików.

10

W krajach byłego Związku Radzieckiego można kupić specjalne przykrywki do tego celu, ale u nas nie da się ich znaleźć. Trzeba radzić sobie inaczej – ja poprosiłam męża o zrobienie przykrywki do odcedzania zawartości słoików z 6 zaczepami.

11

I teraz mam taką fajną namiastkę.

12

Która jest bardzo użyteczna!

13

Przyprawianie i wekowanie. Do każdego słoika z ogórkami dodaj odmierzone: cukier, sól i esencję octową albo wybrany ocet.

14

Ja do odmierzania esencji octowej użyłam miarki o pojemności 1 ml. Wcześniej rzadko jej używałam, ale tu okazała się bardzo pomocna.

15

Sok pomidorowy, który wciąż stoi na palniku, na małym płomieniu i pozostaje w stanie wrzenia – przemieszaj, aby rzadsza część wymieszała się z gęstą. Wrzącym sokiem pomidorowym napełniaj słoiki z ogórkami, zostawiając bardzo niewielką przestrzeń pod nakrętkami (najwyżej pół centymetra).

16

Zakręcone słoiki przewracaj przez chwilę dnem do góry i na odwrót, aby cukier i sól się rozpuściły i wszystkie przyprawy mogły wymieszać się z sokiem. Uwaga, słoiki są gorące!

17

Zakręcone słoiki postaw dnem do góry na jakiejś ściereczce, a następnie nakryj grubym kocem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym przykrywaniu słoików chodzi o to, żeby stygły naprawdę wolno, bo tylko wtedy zamkną się skutecznie i trwale.

18

Źródło, z którego korzystałam, nie podaje, po jakim czasie można jeść ogórki po taszkiencku. Ale to jest przecież marynata, więc trzeba dać czas wszystkim smakom na przegryzienie się, wymieszanie i dojrzenie. Myślę zatem, że pierwszy słoik otworzymy i wypróbujemy gdzieś po miesiącu. Na początku ogórki po taszkiencku wyglądały tak.

19

A już po dwóch dniach - odrobinę inaczej. Mam nadzieję, że te ogórki okażą się sukcesem. Ja tymczasem około 20 września postaram się spróbować marynaty, a następnie edytować artykuł na blogu i dopisać wrażenia z degustacji, więc zaglądajcie, zapraszam. A na razie życzę nam wszystkim smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki