Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki w chili

Ogórki w chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 4026

Dodano:

Odsłon: 1194

Jest to znakomity, pikantny dodatek do obiadu lub grilla. Polecam.

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • 2 łyżeczki chili
  • 2 szkl. cukru
  • 2 szkl. octu 10%
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć i pokroić wzdłuż, każdy na cztery części. Zasypać solą i odstawić na 6-7 godzin.
    Po tym czasie odlać wodę z ogórków i zasypać je chili. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszać.

  2. Ocet, cukier i olej zagotować. Zalać ogórki gorącą zalewą. Odstawić na 8-10 godzin. Po tym czasie przełożyć je do słoików i zalać zalewą. Nie pasteryzować. Są gotowe do spożycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń