Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w pikantnej zalewie ketchupowej to idealna sałatka słoikowa do obiadu zimową porą.
Z podanych składników wyszło mi 4 litrowe słoiki.
Ogórki dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Kroimy na plasterki. Ja pokroiłam na dość cienkutkie plasterki, ale mogą być grubsze lub pokrojone w słupki lub większą kostkę.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Dodajemy do ogórków. Całość zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę ogórków z cebulą odstawiamy na dwie godziny aby puściły sok.
Sok odlewamy. Ogórki przekładamy do słoików. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche. Możemy użyć dowolnej wielkości słoików. Ja użyłam litrowych, wyszło mi 4 słoiki.
Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garneczka. Doprowadzamy do wrzenia. Mikstura jest dość gęsta. Ja dodałam paprykę ostrą, ale jeżeli lubimy łagodniejsze smaki możemy pominąć ten składnik.
Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ranty słoików przecieramy ściereczką i zakręcamy zakrętkami.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.
Na dno garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy ostrożnie gorącą wodę. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się. Pamiętajmy o tym aby pasteryzować na najmniejszym ogniu.
Pasteryzacja w piekarniku. Układamy słoiki na środkową półkę. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika.
Gorące słoiki wyjmujemy z garnka lub piekarnika i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Połączenie śledzi z żurawiną to wspaniała przekąska na imprezy i nie tylko.
Odsłon: 3603
Jeśli wybierzecie się na grzybobranie, możecie wpisać w swój kulinarny kalend...
Odsłon: 83495
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41831
Jeśli wybierzecie się na grzybobranie, możecie wpisać w swój kulinarny kalend...
Odsłon: 83495
Zapiekanka chłopska swoją nazwę zawdzięcza podstawowym składnikom, które powi...
Odsłon: 41831
Składniki
Z podanych składników wyszło mi 4 litrowe słoiki. Ogórki dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Kroimy na plasterki. Ja pokroiłam na dość cienkutkie plasterki, ale mogą być grubsze lub pokrojone w słupki lub większą kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Dodajemy do ogórków. Całość zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę ogórków z cebulą odstawiamy na dwie godziny aby puściły sok. Sok odlewamy. Ogórki przekładamy do słoików. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche. Możemy użyć dowolnej wielkości słoików. Ja użyłam litrowych, wyszło mi 4 słoiki. Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garneczka. Doprowadzamy do wrzenia. Mikstura jest dość gęsta. Ja dodałam paprykę ostrą, ale jeżeli lubimy łagodniejsze smaki możemy pominąć ten składnik. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ranty słoików przecieramy ściereczką i zakręcamy zakrętkami. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy ostrożnie gorącą wodę. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się. Pamiętajmy o tym aby pasteryzować na najmniejszym ogniu. Pasteryzacja w piekarniku. Układamy słoiki na środkową półkę. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Gorące słoiki wyjmujemy z garnka lub piekarnika i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 2010
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 259