Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki w pikantnej zalewie ketchupowej to idealna sałatka słoikowa do obiadu zimową porą.
Pyszne ogórki do zajadania na bieżąco. Gotowe do spożycia już po dwóch dniac...
Odsłon: 1232
Bardzo smaczne ciastka czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Do tego ch...
Odsłon: 332
Dzisiejszy obiad powstał z tego co było w lodówce, najtańsze i najszybsze dan...
Odsłon: 3430
Bardzo smaczne ciastka czekoladowe, które przygotujesz w 15 minut. Do tego ch...
Odsłon: 332
Dzisiejszy obiad powstał z tego co było w lodówce, najtańsze i najszybsze dan...
Odsłon: 3430
Składniki
Z podanych składników wyszło mi 4 litrowe słoiki. Ogórki dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Kroimy na plasterki. Ja pokroiłam na dość cienkutkie plasterki, ale mogą być grubsze lub pokrojone w słupki lub większą kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Dodajemy do ogórków. Całość zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę ogórków z cebulą odstawiamy na dwie godziny aby puściły sok. Sok odlewamy. Ogórki przekładamy do słoików. Słoiki i zakrętki powinny być wyparzone i suche. Możemy użyć dowolnej wielkości słoików. Ja użyłam litrowych, wyszło mi 4 słoiki. Wszystkie składniki zalewy wlewamy i wsypujemy do garneczka. Doprowadzamy do wrzenia. Mikstura jest dość gęsta. Ja dodałam paprykę ostrą, ale jeżeli lubimy łagodniejsze smaki możemy pominąć ten składnik. Gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ranty słoików przecieramy ściereczką i zakręcamy zakrętkami. Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę. Układamy słoiki tak aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy ostrożnie gorącą wodę. Pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się. Pamiętajmy o tym aby pasteryzować na najmniejszym ogniu. Pasteryzacja w piekarniku. Układamy słoiki na środkową półkę. Ustawiamy temperaturę na 110 stopni. Pasteryzujemy 20 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Gorące słoiki wyjmujemy z garnka lub piekarnika i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne
Przetwory
Młoda kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Ogórki kwaszone w 24 godziny
Przetwory
Pasta z bakłażana
Ogórki małosolne
Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym sm...
Odsłon: 423
Młoda kapusta kiszona w słoikach
Przepis babci Kazi na młodą kiszoną kapustę w słoikach. Do jej przygotowania...
Odsłon: 5387