Do góry

Przetwory Przepis na:

Owoce w rumie

Owoce w rumie

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 6153

Dodano:

Odsłon: 212

Zadna nalewka nie smakuje tak doskonale, jak owoce w rumie. Przygotowanie jest bardzo proste, ale trwa dosyc dlugo, w zaleznosci od tego, ile rodzajów owoców wybierzemy, za to pózna jesienia bedziemy nagrodzeni nie tylko wspanialym trunkiem, ale i owocami, które pasuja do wielu deserów.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA KAŻDE 500 g OWOCÓW:
  • 250 g cukru
  • 500 ml rumu min. 54%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Owoce w rumie

Przygotowanie

  1. Na wstepie kilka ogólnych wskazówek.
    Do owoców w rumie najbardziej nadaja sie sloje kamionkowe lub szklane o poj. 4-5 litrów. Musza miec szczelna przykrywke i nie moga miec pekniec.
    Stosujemy tylko dojrzale, swieze sezonowe owoce, dobrej jakosci, bez stluczen. Wszystkie musza byc umyte i bardzo dokladnie wysuszone.
    Najczesciej zaczynamy w maju lub czerwcu od truskawek, kazdy nastepny rodzaj owoców wkladamy do sloja co 6 tyg. tak wiec moze to nawet trwac kilka miesiecy.
    Ogólne proporcje sa nastepujace:
    na kazde 500 g owoców bierzemy 250 g cukru i 500 ml rumu 54%. Wyjatkiem jest pierwszy rodzaj owoców - wtedy bierzemy taka sama ilosc cukru. Rum musi calkowicie pokrywac owoce.
    Slój przechowujemy w ciemnym i chlodnym miejscu, co kilka dni sprawdzamy, czy owoce sa wystarczajaco pokryte rumem i ewentualnie dolewamy rumu w razie potrzeby.

    Kalendarz, który wykonalam ilustruje mniej wiecej, kiedy i jakie owoce dodajemy.

  2. Pierwszy rodzaj owoców posypac cukrem i odstawic na 3 godziny. Nastepnie wsypac do sloja i zalac rumem, uwazajac, aby pokrywal wszystkie owoce co najmniej 2 cm. Aby zapobiec wyplywaniu owoców przylozyc je talerzykiem lub spodkiem a nastepnie zamknac slój. Owoce musza dojrzewac 6 tygodni zanim wlozymy nastepna warstwe. W miedzyczasie zagladac co kilka dni i jesli poziom rumu sie obnizy, dolac tyle, aby znowu pkrywal owoce 2 cm.
    Od czasu do czasu mozna równiez delikatnie zamieszac, aby cukier lepiej sie rozpuscil, ale robic to ostroznie, aby owoce sie nie rozpadaly.
    Co 6 tygodni dodawac nastepne owoce z taka sama iloscia rumu i polowa cukru np. 250 g malin, 250 ml rumu i 125 g cukru. Wyjatkiem sa wisnie, do wisni dodajemy taka sama ilosc cukru.
    4 tygodnie po dodaniu ostatnich owoców dolac jeszcze ok. 300 ml rumu.

    Jak przygotowac owoce?
    Truskawki - bez korzonków, w calosci lub wieksze pokroic
    Wisnie, czeresnie - bez korzonków, z pestkami lub wydrazone
    Brzoskwinie, morele - obrac skórke, przepolowic lub pokroic na mniejsze kawalki, usunac pestke
    Winogrona, agrest - przekluc kilka razy
    Mirabelki, sliwki, renklody - przepolowic i usunac pestke
    Gruszki - obrac, pocwiatkowac, wyciac gniazdo nasienne, przekroic cwiartki na pól
    Ananas - obrac, pokroic w krazki lub kawalki
    Pigwa - przepolowic, wyciac nasiona, ew. pokroic na mniejsze kawalki
    Kiwi - obrac, pokroic w plastry, ew. jeszcze przepolowic

  3. Gotowe owoce w rumie przechowuja sie 6-8 miesiecy. Rum uzywamy do koktajli i drinków na cieplo i zimno, owoce maja wszechstronne zastosowanie. Smakuja z szampanem, jako dodatek do lodów i wielu innych deserów, do ciast lub po prostu same, bez dodatków sa niezastapione.
    Przelane z rumem do malych ozdobnych buteleczek lub sloików sa doskonalym prezentem, szczególnie w okresie zimowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń