Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka marynowana w miodzie to obłędna przystawka, którą możesz zaserwować na półmisku obok serów czy wędlin, użyć jako składnik sałatek lub dodatek do dań z grilla. Sukcesem smaku papryki jest aromatyczna marynata z dodatkiem miodu. Najlepiej sprawdzi się miód lipowy lub wielokwiatowy, który podkreśli smak przystawki.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2922
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 249
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2922
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 249
Składniki
Są dwa sposoby przygotowania papryki. Możesz użyć warzyw surowych lub uprzednio upieczonych. W drugim przypadku włóż papryki do pieca nagrzanego do 200°C na 25 minut, w międzyczasie obracając. Gdy skórka papryk będzie zwęglona, włóż ją do miski, przykryj pokrywką, a gdy odparuje, rozetnij warzywa, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w paski. Świeżą paprykę wystarczy umyć, oczyścić i pokroić.
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj miód, olej ocet, sól oraz przyprawy. Zagotuj zalewę, a następnie dodaj do niej paski papryk oraz obrane i posiekane ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie wyłów papryki, przełóż do słoików i wrzącą marynatą zalewaj słoiki. Od razu je zakręcaj, odwracaj do góry dnem, przykryj ręcznikiem i pozwól wystygnąć. Pokrywki powinny się zassać i wklęsnąć. Jeśli jest inaczej, możesz dodatkowo zapasteryzować paprykę przez 5 minut od momentu wrzenia wody i odstawić do ostygnięcia. Słoiki z marynowaną papryką przechowuj przez zimę w spiżarni.