Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowa i najprostsza wersja domowej passaty i "produktu ubocznego" ale równie smacznego i zdrowego-soku pomidorowego. Passata to doskonały dodatek do zup, zapiekanek, sosów, gulaszu itp. Sok pomidorowy to zdrowy napój, który możemy pić sam lub dodawać do soków warzywnych. Zawiera dużo cennych składników ale najważniejszy to likopen, który podczas obróbki termicznej zwiększa swoje stężenie. Likopen sprawia,że przetwory pomidorowe mają właściwości przeciwzapalne, chronią przed nowotworami i zapobiegają wystąpieniu miażdżycy. Soki, sosy, pulpy itp z pomidorów są proste w przygotowaniu, dają szerokie możliwości wykorzystania w zimie i dostarczają organizmowi wiele drogocennych składników odżywczych. Warto je przygotować:)
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 144
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mi...
Odsłon: 51
Tradycyjny świąteczny obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z piecz...
Odsłon: 64
Kolorowe ciasteczka korzenne, udekorowane kolorowym lukrem i ozdobami.
Odsłon: 144
W Wielkopolsce makiełki to tradycyjny wigilijny deser. W domu naszej babci mi...
Odsłon: 51
Tradycyjny świąteczny obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z piecz...
Odsłon: 64
Składniki
Pomidory /jak najbardziej dojrzałe/przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i usuwamy twardą część od łodygi. Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy o rondla o grubym dnie i dodajemy cukier i sól. Często mieszając zagotowujemy i gotujemy powoli ok. 10 min. Po tym czasie sok odlewamy do czystych słoików /ja odlewam prosto z garnka tak jak odcedzam ziemniaki/, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Rozgotowane pomidory blendujemy na gładką pulpę. Możemy je przetrzeć przez sito ale ja wolę jak w passacie są pesteczki - jest to znak, że jest to sos domowej produkcji:) Pulpę zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy odpowiednią gęstość od czasu do czasu mieszając. Do passaty możemy dodać bazylię, zioła prowansalskie, czosnek lub mieloną paprykę - ale ja proponuję zrobić wersją bez zbędnych dodatków, którą doprawimy ostatecznie w przygotowywanej potrawie. Gorącą passatę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.