Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowa i najprostsza wersja domowej passaty i "produktu ubocznego" ale równie smacznego i zdrowego-soku pomidorowego. Passata to doskonały dodatek do zup, zapiekanek, sosów, gulaszu itp. Sok pomidorowy to zdrowy napój, który możemy pić sam lub dodawać do soków warzywnych. Zawiera dużo cennych składników ale najważniejszy to likopen, który podczas obróbki termicznej zwiększa swoje stężenie. Likopen sprawia,że przetwory pomidorowe mają właściwości przeciwzapalne, chronią przed nowotworami i zapobiegają wystąpieniu miażdżycy. Soki, sosy, pulpy itp z pomidorów są proste w przygotowaniu, dają szerokie możliwości wykorzystania w zimie i dostarczają organizmowi wiele drogocennych składników odżywczych. Warto je przygotować:)
Pomidory /jak najbardziej dojrzałe/przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i usuwamy twardą część od łodygi. Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy o rondla o grubym dnie i dodajemy cukier i sól. Często mieszając zagotowujemy i gotujemy powoli ok. 10 min. Po tym czasie sok odlewamy do czystych słoików /ja odlewam prosto z garnka tak jak odcedzam ziemniaki/, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Rozgotowane pomidory blendujemy na gładką pulpę. Możemy je przetrzeć przez sito ale ja wolę jak w passacie są pesteczki - jest to znak, że jest to sos domowej produkcji:)
Pulpę zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy odpowiednią gęstość od czasu do czasu mieszając. Do passaty możemy dodać bazylię, zioła prowansalskie, czosnek lub mieloną paprykę - ale ja proponuję zrobić wersją bez zbędnych dodatków, którą doprawimy ostatecznie w przygotowywanej potrawie.
Gorącą passatę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Z nowości z mojej spiżarce w tym roku pojawił się sok z mięty. Soku próbowała...
Odsłon: 8696
Odstrasza Cie cierpki smak owoców aronii, a wiesz, że to zdrowy owoc...spróbu...
Odsłon: 2614
Od niedawna jednym z podstawowych rytuałów moich poranków jest picie soku z s...
Odsłon: 188
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 216
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 27
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 70
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 216
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 27
Dieta ketogeniczna wyklucza pieczywo. Polecam pyszny zamiennik.
Odsłon: 70
Składniki
Pomidory /jak najbardziej dojrzałe/przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i usuwamy twardą część od łodygi. Pomidory kroimy na ćwiartki, przekładamy o rondla o grubym dnie i dodajemy cukier i sól. Często mieszając zagotowujemy i gotujemy powoli ok. 10 min. Po tym czasie sok odlewamy do czystych słoików /ja odlewam prosto z garnka tak jak odcedzam ziemniaki/, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Rozgotowane pomidory blendujemy na gładką pulpę. Możemy je przetrzeć przez sito ale ja wolę jak w passacie są pesteczki - jest to znak, że jest to sos domowej produkcji:) Pulpę zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż uzyskamy odpowiednią gęstość od czasu do czasu mieszając. Do passaty możemy dodać bazylię, zioła prowansalskie, czosnek lub mieloną paprykę - ale ja proponuję zrobić wersją bez zbędnych dodatków, którą doprawimy ostatecznie w przygotowywanej potrawie. Gorącą passatę przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki małosolne przepis babci
Przetwory
Ogórki po koreańsku
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Ogórki małosolne przepis babci
Ogórki małosolne z przepisu babci to klasyczna receptura na wyjątkowe i bogat...
Odsłon: 7374
Ogórki po koreańsku
Nie masz pomysłu na świeże ogórki, a chcesz urozmaicić nimi swoje danie główn...
Odsłon: 350