Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasteryzowany boczek wieprzowy, bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Idealny do kanapek. Po prostu, jest pyszny. Polecam.
Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 2 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po dwa kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka.
Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka.
Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych. W pierwszym dniu pasteryzujemy 40 minut w 90 stopniach Celsjusza. W drugim dnie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 30 minut. Czas pasteryzacji podaję dla słoiczków o pojemności 350 ml.
Studzimy i ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki.
Spożywamy po tygodniu, boczek w słoiczku musi dojrzeć w przyprawach.
Smacznego!!!
ja do tego dania wykorzystałam różne rodzaje mięsa, ponieważ u mnie w domu ka...
Odsłon: 19152
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 188
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 134
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 75
Szybki, prosty makaron z pesto z rukoli to idealny, letni obiad :)
Odsłon: 20
Karkówka jest bardzo wdzięcznym mięsem i lubie robić potrawy z tego mięsa i o...
Odsłon: 41
Bardzo puszysty, rozpływający się w ustach, na dużą blaszkę
Odsłon: 188
Mini torcik serowy, z mascarpone – jeżynowy, galaretką ozdobiony, owocami orz...
Odsłon: 134
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 75
Składniki
Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 2 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po dwa kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka.
Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka.
Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych. W pierwszym dniu pasteryzujemy 40 minut w 90 stopniach Celsjusza. W drugim dnie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 30 minut. Czas pasteryzacji podaję dla słoiczków o pojemności 350 ml.
Studzimy i ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki.
Spożywamy po tygodniu, boczek w słoiczku musi dojrzeć w przyprawach.
Smacznego!!!
Przepisy Przetwory
Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Przetwory
Małosolne na sucho
Przetwory
Ogórki małosolne w słoiku
Dżem z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka to bogate źródło witaminy C. Jej spożywanie jest zalecane os...
Odsłon: 93
Kompot z truskawek na zimę
Jeśli lubisz domowe przetwory, to kompot z truskawek na zimę musi znaleźć się...
Odsłon: 104