Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasteryzowany boczek wieprzowy w słoiczku.

Pasteryzowany boczek wieprzowy w słoiczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1425 Ocena: 18416

Dodano:

Odsłon: 3731

Pasteryzowany boczek wieprzowy, bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Idealny do kanapek. Po prostu, jest pyszny. Polecam.

Składniki

  • Składniki na 7 słoiczków 350 ml:
  • boczek wieprzowy bez skóry i żeber 1,5 kg
  • czosnek 7 ząbków
  • liść laurowy 1 szt. na słoiczek
  • ziele angielskie 4 ziarenka na słoiczek
  • majeranek do natarcia boczku
  • sól warzona 30 g do natarcia boczku
  • pieprz ziołowy do natarcia boczku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 2 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.

  2. W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po dwa kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka.

  3. Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka.

  4. Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych. W pierwszym dniu pasteryzujemy 40 minut w 90 stopniach Celsjusza. W drugim dnie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 30 minut. Czas pasteryzacji podaję dla słoiczków o pojemności 350 ml.

  5. Studzimy i ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki.

  6. Spożywamy po tygodniu, boczek w słoiczku musi dojrzeć w przyprawach.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 lipca robiłam już kilka razy,mąż zachwycony;dla siebie robię mielonki ,dzięki Tobie wiemy co jemy:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 kwietnia Też tak uważam jak Asia, że kusisz.To moje smaki 30 lat temu, jak teść trzymał świnki.:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń