Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasteryzowany boczek wieprzowy, bez skóry i żeber, w przyprawach i czosnku, zrobiony w słoiczkach. Idealny do kanapek. Po prostu, jest pyszny. Polecam.
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29090
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 264
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 158
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33704
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2533
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 29090
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 264
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 158
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33704
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2533
Składniki
Wymyty, osuszony boczek kroimy w kawałki o wymiarze wysokości słoiczka. Tak żeby w każdym słoiczku umieścić po 2 kawałki boczku. Kawałki boczku umieszczamy w misce, posypujemy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem, dobrze nacieramy kawałki boczku w przyprawach. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Ponownie mieszamy kawałki boczku z czosnkiem. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 3-4 godziny w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
W między czasie wyparzamy słoiczki, wkładamy do każdego słoiczka po liściu laurowym, po 4 ziarenka ziela angielskiego i po dwa kawałki boczku. Kawałki boczku wkładamy bez czosnku, czosnek włożymy na końcu, rozdzielamy plasterki czosnku po równo do każdego słoiczka.
Wycieramy brzegi słoiczków i zakręcamy dekielki. Nie wlewamy żadnych płynów do słoiczków. W każdym słoiczku po pasteryzacji powstanie troszkę delikatnego smalczyku i galaretka.
Zakręcone słoiczki poddajemy pasteryzacji. Jeżeli słoiczki będą przechowywane w lodówce to starczy im podwójna pasteryzacja w odstępach 24 godzinnych. W pierwszym dniu pasteryzujemy 40 minut w 90 stopniach Celsjusza. W drugim dnie pasteryzujemy w tej samej temperaturze 30 minut. Czas pasteryzacji podaję dla słoiczków o pojemności 350 ml.
Studzimy i ostudzone słoiczki wstawiamy do lodówki.
Spożywamy po tygodniu, boczek w słoiczku musi dojrzeć w przyprawach.
Smacznego!!!