Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasztecik drobiowy zrobiony w domu jest o niebo lepszy od tego sklepowego. W zakładach, przy mechanicznym oddzielaniu mięsa od kości niestety nie zawsze jest to dokładne. W domu, wiemy co wkładamy do garnka i pomijamy konserwanty. Polecam taką konserwę na wakacje, na długie żeglowanie bez zawijania do portów, albo dla urozmaicenia domowego jadłospisu.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Mięso oczyścić, umyć i przełożyć do garnka. Dodać zimnej wody i doprowadzić do zagotowania. Pozbierać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 45 min. Przestudzić. Wyjąć mięso i warzywa. Kaszę/płatki jaglaną przelać kilka razy ciepłą wodą. Przełożyć do garnka i dodać przecedzonego wywaru ( ok 1l ). Ugotować kaszę i przestudzić. Na patelni, na oleju zeszklić cebulę pokrojoną w grube krążki. Zdjąć cebulę z patelni i dodać na patelnię masło. Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w grubsze plasterki pieczarki. Oczywiście wcześniej oczyszczone i umyte. Przepuścić przez maszynkę ( drobne oczka) mięso, ugotowane warzywa, kaszę/płatki jaglaną, zeszkloną cebulę i przesmażone pieczarki. Wymieszać i jeszcze raz przepuścić przez maszynkę. Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, zioła prowansalskie, chili, sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba dodać przecedzonego wywaru. Pasztet musi się łatwo smarować. Pasztecikiem napełnić wyparzone słoiki. Najlepiej takie o pojemności 200 - 250 ml. Starać się, żeby nie było wolnych przestrzeni. Zakręcić wieczka. Wieczka też muszą być wyparzone. Słoiki pasteryzować 15 min od zagotowania się wody. Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Zapakować i ruszać na wakacje. Smacznego.