Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa do herbaty to świetny, rozgrzewający dodatek, który dostarcza wielu witamin i minerałów, wspierając ogólną odporność organizmu. Sprawdzi się szczególnie dobrze zimą, kiedy brakuje nam świeżych warzyw oraz owoców. Ale też latem będzie stanowić ciekawe urozmaicenie do mrożonej herbaty. Pigwa wzmacnia smak napoju i dodaje przyjemnie słodkiego aromatu.
Świeża pigwa dostarcza wielu składników odżywczych, takich jak witamina C. Wspiera ona ogólną odporność organizmu i zmniejsza ryzyko nawracających infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Przyspiesza też powrót do zdrowia i łagodzi nieprzyjemne dolegliwości chorobowe. Owoce pigwy zawierają również polifenole i inne substancje o działaniu antyoksydacyjnym, czyli hamującym aktywność wolnych rodników doprowadzających do uszkodzeń na poziomie komórkowym i DNA. Potas, magnez i wapń są minerałami ważnymi dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów ciała człowieka, w tym szczególnie nerwów, gospodarki elektrolitowej czy równowagi kwasowo-zasadowej. Z kolei błonnik zawarty w przetworach z pigwy wspiera działanie układu pokarmowego, szczególnie w zakresie jelit. Dlatego warto spożywać sok z pigwy, dżemy czy innego rodzaju przetwory.
Pigwa w syropie to wspaniały dodatek do herbaty zimowej, który rozgrzewa, poprawia samopoczucie i wspiera odporność. Jedna szklanka takiego naparu odsunie w niepamięć mroźną i ciemną aurę na zewnątrz, przypominając smak lata i złotej jesieni. Pigwa wzbogaca smak napoju, dodaje przyjemnej słodyczy i lekko kwaskowatego smaku, będąc idealnym zamiennikiem słodzika czy łyżeczki cytryny. Wystarczą 1-2 łyżki pigwy pełnej przeciwutleniaczy, by taka zwykła herbata zamieniła się w skarbnicę witaminy C.
Najlepiej wybierać owoce pigwy w kolorze intensywnie żółtym, które są pozbawione już charakterystycznego meszku. Zbiory przeprowadza się zazwyczaj dopiero w październiku. Warto też wiedzieć, że do wyboru mamy dwie główne odmiany tej rośliny - pigwę gruszkową lub jabłkową. W przeciwieństwie do owoców pigwy pospolitej wiele z tych odmian można spożywać nawet na surowo. Nie ma to jednak znaczenia przy przyrządzeniu syropu. Smak kwaśnej pigwy osładza cukier, którym zasypuje się miąższ i pozostawia na kilka dni. Dzięki temu wszystkie wartościowe substancje i naturalne antyoksydanty przechodzą z owoców do syropu.
Pigwy świetnie komponują się także z innymi owocami czy przyprawami, co umożliwia samodzielne eksperymentowanie z przygotowaniem przetworów. Jeśli zależy ci na właściwościach rozgrzewających, syrop z pigwy urozmaić takimi składnikami jak:
Czarna herbata z owocami pigwy świetnie smakuje z dodatkiem pomarańczy, jabłek, dzikiej róży czy cytryny. Z powodzeniem możesz zrobić sok z łyżeczką miodu, który wzmocni przeciwzapalne właściwości pigwy.
Owoc pigwy należy pokroić w cienkie plasterki i wyciąć gniazda nasienne; nie ma konieczności ich obierania, bo to właśnie pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Zasypanie cukrem ma na celu wydobycie całego soku i substancji odżywczych. Możesz też owoce pigwy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, co przyspieszy cały proces, chociaż późniejsze odcedzenie syropu może sprawić więcej problemów. Jednak przygotowanie zimowej herbaty z odrobiną pływających w niej wiórków owocowych ma swój urok.
Pigwa doskonale sprawdza się nie tylko w syropach, ale także dżemach, konfiturach, sokach. Sprawdź też nalewkę z pigwy z przepisu babci, która jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów czy ciast. Rozgrzewająca herbata z tymi wspaniałymi owocami stanie się prawdziwym przysmakiem w twoim domu. Zastosowanie znajdą też pestki pigwy, które warto przerobić na napar, macerat lub również nalewkę.
Dojrzałe owoce pigwy to wspaniały produkt, który ma wiele różnych zastosowań. W postaci surowej są cierpkie i twarde, ale po obróbce cieplnej pigwowiec japoński czy pigwa jabłkowa znacznie zyskują na walorach smakowych.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7578
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 47
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257788
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7578
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 47
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 80
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1257788
Składniki
Owoce pigwy myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i następnie kroimy na cienkie paseczki.
Owoce przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Składniki mieszamy ze sobą. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni. Czekamy, aż owoce puszczą sok. Warto od czasu do czasu potrząsnąć słoikiem, aby cukier się dobrze rozpuścił.
Po 2-3 dniach zawartość słoika przekładamy do garnka. Sok z owocami i cukrem gotujemy przez około 10 minut. Po tym czasie zagotowaną pigwę z sokiem przekładamy do małych słoiczków.
Słoiczki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut w garnku z wrzącą wodą.