Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym, poza smakiem, jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! Pigwa z imbirem to rewelacyjny dodatek do herbaty czy grzańca.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2505
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3851
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 704
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8863
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2505
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3851
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 704
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8863
Składniki
Owoce pigwy umyć, osuszyć. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Następnie rozdrobnioną pigwę wymieszać z kawałkami imbiru. W słoikach układać warstwy pigwy z imbirem, przesypując je cukrem. Lekko ubić. Zakończyć zasypując wierzch cukrem. Po dwóch dniach, trzech dniach, kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok, pigwa nadaje się do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce. Jeśli pigwa ma stać bardzo długo, słoiki można zapasteryzować.
Przy przygotowywaniu pigwy trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ owoce pigwy są niezwykle twarde i trudno się je kroi.