Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z pigwy powinny znaleźć się w każdej spiżarni. Powodów jest kilka. Najważniejszym, poza smakiem, jest bogactwo witamin. Pigwa to samo zdrowie! Pigwa z imbirem to rewelacyjny dodatek do herbaty czy grzańca.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12101
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2117
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 206
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12101
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2117
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 206
Składniki
Owoce pigwy umyć, osuszyć. Każdą pigwę przekroić i wyłuskać z nich pestki. Następnie rozdrobnioną pigwę wymieszać z kawałkami imbiru. W słoikach układać warstwy pigwy z imbirem, przesypując je cukrem. Lekko ubić. Zakończyć zasypując wierzch cukrem. Po dwóch dniach, trzech dniach, kiedy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok, pigwa nadaje się do spożycia. Przechowujemy ją w lodówce. Jeśli pigwa ma stać bardzo długo, słoiki można zapasteryzować.
Przy przygotowywaniu pigwy trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ owoce pigwy są niezwykle twarde i trudno się je kroi.