Do góry

Przetwory Przepis na:

Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji)

Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji)

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 743

Dodano:

Odsłon: 874

To jedna z tych wielu, drobnych, prostych przyjemności, która sprawia wielką radość. Pikle są gotowe 2-3 godziny po zrobieniu.

Składniki

  • 350 ml wody
  • 350 ml octu ryżowego
  • 8 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 15 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 450 g rzepy, pokrojonej w talarki lub paski
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pikle z białej rzepy po koreańsku (Danmuji)

Przygotowanie

  1. W garnku ugotować wodę z octem ryżowym, dodać wszystkie składniki poza rzepą. Gotować do momentu aż rozpuści się cukier. Zdjąć z gazu, ostudzić w temperaturze pokojowej.

  2. Do słoika włożyć rzepę, zalać przygotowaną zalewą i zakręcić. Trzymać w temperaturze pokojowej 1-2 godziny. Po tym czasie pikle nadają się do jedzenia. Po tym czasie przełożyć pikle do lodówki, gdzie wytrzymają w dobrej formie do 4 tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń